/

Napfényfürdő: 3000 fő 4400 négyzetméteren pancsizhat, örülünk?

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Egy állófogadás keretében írták alá az uniós támogatásról szóló szerződést és rakták le az alapkövet az újszegedi fürdőfejlesztésben érdekelt felek október 8-án szerda délelőtt. A kontraktust a város részéről Botka László polgármester, míg a beruházó, Hunguest Hotels Zrt. képviseletében Hülvely István vezérigazgató látta el kézjegyével. A város sikertörténetről, az ellenzék közvagyon átjátszásáról beszél.

Az asztal mögött tollat ragadott még a munkálatok első felét elnyerő kivitelező cég, a Szeviép Zrt. képviselője, Oltávnyi József, Maklári Józsefné, a Liget Fürdő Kft. ügyvezetője, Balogh László, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (DARFT) Kht. ügyvezető igazgatója és a térség országgyűlési képviselője, Ujhelyi István.

Jövő karácsonykor akár csúszhatunk

A polgármester beszédében kifejtette, hogy Szegeden az elmúlt években a legnagyobb fejlődés a turizmus területén tapasztalható, hiszen közel öt év alatt megduplázódott a városba érkező látogatók száma. Éppen ezért örvendetes, hogy egy olyan, Magyarországon is egyedülálló fejlesztés készül, ami még tovább fokozhatja az idegenforgalmat, és igazi fürdővárossá változtathatja Szegedet. A beruházás ráadásul az adófizetőknek egy fillérjébe nem kerül, és az átadást követően a Napfényfürdőre keresztelt vizes komplexum 80%-a a városé, 20%-a a Hunguesté lesz.

Hülvely István a szállodalánc képviseletében hozzátette, hogy a létesítmény az itt élő vállalkozásoknak, munkavállalóknak is épül, hiszen a fürdő és a kiszolgálóegységek üzemeltetésénél elsősorban rájuk számítanak. Az új létesítmény közel 3000 fő befogadóképességű, 4400 négyzetméternyi vízfelületű és Európa legnagyobb, 27 méter magas csúszdáján is „szánkázhatnak” az érdeklődők. A fürdő három részből áll majd. Egy családi wellness, egy gyógyászati és egy csendes wellness részből; utóbbiba nem engednek be 16 év alattiakat. A beruházás teljes költsége közel 8 milliárd forint, ebből 3 milliárdot az EU-s pályázatból finanszíroznak, egy milliárdot a város apportál a költségekbe, a maradékot a Hunguest biztosítja, kölcsönökből és tőkeemelésből. A beruházás várhatóan 2009 karácsonyára befejeződik. Az ünnepi beszédek után a felek aláírták a szerződést, majd lerakták a Napfényfürdő alapkövét.

Az ellenzék aggályai

Az ellenzék több fórumon támadta a terveket, többek között arra hivatkozva, hogy a kisebb jövedelmű szegedi polgárok kiszorulhatnak a luxusszolgáltatásokat nyújtó magánfürdőből, és számos szabálytalanságot véltek fölfedezni a beruházás előkészítésében, és reális annak a veszélye is, hogy 2015-től teljesen kikerülhet a város kezéből a fürdő területe, medencéstől, gyógyvizestől, csúszdástól együtt, hiszen ekkor jár le az az öt éves határidő, ami után eladható a komplexum. Egy másik cikkünkben a neve elhallgatását kérő kereskedő pedig arról panaszkodott, hogy egyáltalán nem biztosított a szegedi vállalkozók szerepe a fürdőben. Elmondása szerint már le vannak osztva a lapok fővárosi vendéglátósoknak. Portálunk mindezek mellet beszámolt arról is, hogy civilek és természetvédők mindenáron megakadályoznák, hogy a fürdőfejlesztés bármilyen módon is érintse a helyi védettség alatt álló újszegedi Ligetet, ugyanakkor a projekt keretében a zöldterület szélén álló katolikus templom mellé tervezik átköltöztetni a plébániát. Az ünnepélyes átadás napján a szegedi Fidesz elnöke, Gyimesi László egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe Ligetfürdő-panama címen.

Közleményben tiltakoznak jobb oldalon

„A Fidesz szegedi szervezete üdvözli a városunkban részben uniós forrásból tervezett fürdőkomplexum építésének megkezdését, azonban sajnálattal állapítja meg, hogy annak megvalósításához az MSZP-SZDSZ többség olyan pénzügyi és vagyoni konstrukciót szavazott meg, melynek önkormányzatunk csak vesztese, míg a kisebbségi tulajdonos, a Leisztinger-cégbirodalomhoz tartozó Hunguest Hotels Zrt. csak nyertese lehet. A munkálatok befejezését követően a több mint 8 milliárd forint értékű fürdőkomplexumot a Hunguest Hotels Zrt. mindösszesen 1,5 milliárd forintért szerezheti meg, miközben a beruházás megvalósításhoz szükséges telket a város biztosította, és az egyéb forrásokat egy önkormányzati többségi tulajdonban lévő cég, önkormányzati ingatlanokra terhelt jelzáloggal felvett hitelből fedezi. Álláspontunk szerint ez a konstrukció évek múlva többmilliárd forintos vagyonvesztést okoz az önkormányzatnak és minden szegedi polgárnak, ezért az elfogadhatatlan.”

Előző sztori

Sínbusz fesztivál Szeged és Szabadka között

Következő sztori

Összefüggés az alvászavar, a depresszió és az elhízás között