Kultúra

Már az M43-as autópályához kapcsolódó ásatások felével végeztek a régészek

Már az M43-as autópályához kapcsolódó ásatások felével végeztek a régészek

2008. október 31., péntek
Már az M43-as autópályához kapcsolódó ásatások felével végeztek a régészek

Fotó: SZEGEDma

Az M43-as autópálya nyomvonalához kapcsolódó 225 ezer négyzetméteres terület több mint felét sikerült feltárnia a Móra Ferenc Múzeum régészeinek, a nyáron kezdődött munkával április 30-ra kell végezni - közölte Zombori István, az intézmény főigazgatója pénteken Földeákon.

A közgyűjtemény részéről párhuzamosan hét csapat végez jelenleg is ásatást Algyő közelében, Maroslele, Óföldeák és Makó határában. Az előzetes kutatások során ismertté vált, s a Móra-múzeum által elvállalt 26 lelőhely közül 12 területén már teljesen befejezték a munkát, a területeket átadták az útépítőknek - mondta a szakember az egyik ásatási helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Az ásatások során településmaradványok és temetők is szép számmal kerültek felszínre. Tudományos szempontból az egyik legfontosabb eredmény, hogy Maroslele határában sikerült tárgyi bizonyítékokat találni arra, hogy az időszámítás előtti ötödik évezredben az alföldi vonaldíszes kultúra és a Kelet-Európára és a Balkánra jellemző vinca kultúra között volt kapcsolat, hatottak egymásra - fogalmazott a főigazgató.

Zombori István

szintén komoly eredménynek tartja, hogy az ásatások során több szarmata lelőhelyet találtak a régészek. Bár az elmúlt évtizedekben sok szarmata települést és temetőt tártak föl, a megtalált sírok között azonban alig akadt olyan, amely ne lett volna kifosztva. Bár a most megtalált sírok mintegy hatvan százalékát szintén kirabolták, több érintetlen sírcsoportot, temetőrészletet találtak, amelyekből sok melléklet, fém - néhány arany és ezüst - használati tárgy és ékszer, valamint kerámiák kerültek elő. A főigazgató közölte, a Szegedet Makóval összekötő autópályaszakaszhoz kapcsolódó feltárásoknak 2009. április 30-ra kell befejeződnie, a leletanyag feldolgozásával, a restaurálással pedig 2011-re végeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.