Lélegeztetőkészüléket kaptak a Szegedi Vadaspark halai

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bugyog a tó vize a Szegedi Vadasparkban, mielőtt azonban bárki azt hinné, hogy probléma van, el kell árulni, a gond éppen most oldódott meg – mondta el az MTI-nek a létesítmény vezetője.

Veprik Róbert kifejtette: az állatkert egyik kedvelt pihenőpontja a Sancer-tó partja, amely egy bányagödör vízzel való feltöltésével alakult ki, így helyenként a mélysége eléri a tizenhárom métert is. A nagy tavaszi és őszi felmelegedések és lehűlések időszakában azonban a fellépő oxigénhiány miatt látható, hogy a halak nagy tömegben “pipálnak” a vízparti zónában, és kisebb méretű halpusztulást is tapasztalnak az állatkerti szakemberek. Szerencsére az elmúlt tíz évben egyszer fordult elő jelentősebb pusztulás. A probléma oka, hogy tavasszal és ősszel nagy hőmérséklet-különbség alakul ki az oxigénben szegény, kénes mélységi és a felszíni vízrétegek között, így amikor azok felcserélődnek végzetes következménye lehet több, felszíni élőlény számára.
A szakembereknek minden évben nagy kihívást jelentett, hogy a víz megfelelő levegőztetését ellássák, de az eddig bevetett technikák csak mérsékelni tudták a problémát.
Volt, hogy motorcsónakkal és hatalmas fauszadékkal keverték a vizet, hogy oxigént juttassanak a halaknak, de használtak már búvárszivattyúkat is. Egyik megoldás sem volt azonban elég hatékony. Ez év őszén a Vadaspark egyik fő támogatója, a Szegedi Vízmű Zrt. segített. Az általuk üzemeltetett vízforgató eljárás révén, amely feltűnő “vízbugyogással” jár, a szakemberek reményei szerint megóvható a tavacska gazdag élővilága. Ezt a nagy mennyiségű vizet kezelő szivattyút, ősszel és tavasszal kell működtetni.
A tó nagyon fontos célt szolgál: olyan halállomány fenntartásaát, amely egy egész kis faunát alakít ki, azaz magához vonzza a halevő madarakat és emlősöket is – fejtette ki Veprik Róbert. Egy teljesen természetes jellegű tavat akartak létrehozni, melyben elsősorban kárászok találhatók, de néhány nemes hal is megtelepedett már, vannak pontyok, amúrok és busák is. A kitűzött cél tehát egyelőre jól teljesült, hiszen a madarak mellett már egy vidracsalád is beköltözött a tó mellé – tette hozzá az igazgató.

Előző sztori

Bontásra ítélve első fokon

Következő sztori

Az elnök és a főjegyző közös nyilatkozata – nem indul fegyelmi eljárás