Bulvár

Lélegeztetőkészüléket kaptak a Szegedi Vadaspark halai

Lélegeztetőkészüléket kaptak a Szegedi Vadaspark halai

2008. október 9., csütörtök
Lélegeztetőkészüléket kaptak a Szegedi Vadaspark halai

Bugyog a tó vize a Szegedi Vadasparkban, mielőtt azonban bárki azt hinné, hogy probléma van, el kell árulni, a gond éppen most oldódott meg - mondta el az MTI-nek a létesítmény vezetője.

Veprik Róbert

kifejtette: az állatkert egyik kedvelt pihenőpontja a Sancer-tó partja, amely egy bányagödör vízzel való feltöltésével alakult ki, így helyenként a mélysége eléri a tizenhárom métert is. A nagy tavaszi és őszi felmelegedések és lehűlések időszakában azonban a fellépő oxigénhiány miatt látható, hogy a halak nagy tömegben "pipálnak" a vízparti zónában, és kisebb méretű halpusztulást is tapasztalnak az állatkerti szakemberek. Szerencsére az elmúlt tíz évben egyszer fordult elő jelentősebb pusztulás. A probléma oka, hogy tavasszal és ősszel nagy hőmérséklet-különbség alakul ki az oxigénben szegény, kénes mélységi és a felszíni vízrétegek között, így amikor azok felcserélődnek végzetes következménye lehet több, felszíni élőlény számára. A szakembereknek minden évben nagy kihívást jelentett, hogy a víz megfelelő levegőztetését ellássák, de az eddig bevetett technikák csak mérsékelni tudták a problémát. Volt, hogy motorcsónakkal és hatalmas fauszadékkal keverték a vizet, hogy oxigént juttassanak a halaknak, de használtak már búvárszivattyúkat is. Egyik megoldás sem volt azonban elég hatékony. Ez év őszén a Vadaspark egyik fő támogatója, a Szegedi Vízmű Zrt. segített. Az általuk üzemeltetett vízforgató eljárás révén, amely feltűnő "vízbugyogással" jár, a szakemberek reményei szerint megóvható a tavacska gazdag élővilága. Ezt a nagy mennyiségű vizet kezelő szivattyút, ősszel és tavasszal kell működtetni. A tó nagyon fontos célt szolgál: olyan halállomány fenntartásaát, amely egy egész kis faunát alakít ki, azaz magához vonzza a halevő madarakat és emlősöket is - fejtette ki Veprik Róbert. Egy teljesen természetes jellegű tavat akartak létrehozni, melyben elsősorban kárászok találhatók, de néhány nemes hal is megtelepedett már, vannak pontyok, amúrok és busák is. A kitűzött cél tehát egyelőre jól teljesült, hiszen a madarak mellett már egy vidracsalád is beköltözött a tó mellé - tette hozzá az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.