A hét fotója

Gyenge Fonál

Gyenge Fonál

2008. október 27., hétfő
Gyenge Fonál

Fotó: Gémes Sándor

Rovatunkban a hét legérdekesebb fotóját tesszük közzé, néhány gondolattal kommentálva azt. Ezúttal a nemrégiben Szegeden megtartott negyedik magyar-román együttes kormányülésen miniszterelnökünk lábbelijét kapta lencsevégre fotósunk!

Kollégáim szerte az országban előszeretettel alkalmazzák a publicisztika műfajában a nevek monogram jellegű rövidítését. És egy laikus ha különböző napi- és hetilapok közt amolyan felületes módon szemezget - és mondjuk nemrég jött vissza Tibetből, ahol Milarepa követőjeként negyven éve élt egy barlangban csalánleveleken -, úgy ismerheti fel, hogy éppen melyik oldal tollkatonáinak lapját tartja kezében, hogy O. V. vagy GY. F. szerepel-é a sorok között. (Buddhista barátunk előtti tiszteletből: Gy. F. a bal-, O. V. a jobboldal jelenlegi vezére.) De ezt most tényleg csak kiegészítésként. Meg persze azért mert épp a monogramokon gondolkodtam, mikor e képet nézegettem. Hogy milyen sok stílusban fűzhetném én ki e cipellőt. Persze mindig is Gy. F.-re asszociálva. Szóval először irodalmian: a halott növényből lett fonálsodrony, bár élettelennek gondolnánk, lám mégis mily titokzatos a szabadság, még e tárgy is kötésben nem, csak oldva vágyja önmagát... Aztán lehetne filozófikusan: minden mulandó, nincs ami örökre kössön, a végtelen, a változás, maga az élet; minden az eredeti, kötetlen állapot, a kezdet felé törekszik. És a matematikus: a kísérletet száz cipővel végeztük el, ahol is minden tizedik magától eloldozódott; tehát az esély tíz az egyhez. Na és jöhet a politika. A kommunista szerint az ötvenezer forintos cipőben is lehet rosszul kötni, sőt csak abban lehet... A mérsékeltebb, mondjuk az MSZP-s szerint, fél lábbal már fürödni készül a lábbeli gazdája. A liberális aszongya hogy... lépj rá a másikkal, aztán menj a... Jobbról pedig komoly jeleket fedeztek fel abban, hogy éppen egy ballábas cipőfűző kezdett meg eloldozódni, és reményüket fejezik ki, hogy le is esik, s nem valami hamupipőkés happy endbe torkollik ez az egész. Ja, a radikálisok hozzá tették: ezt is elk...tad Fletó, még kicsit, de mindjá' nagyon! Nos, én is azt hittem, egyre mélyebb ihlettség száll meg, miközben fröccsözök itt a kockás füzetem felett, és már az ötödik oldalt firkálom tele GY. F.- ekkel. De nem, szerintem, amit látok, az csak egy vékony, nagyon Gyenge Fonál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.