Bulvár

Eső hűtötte, de csípős, ízes volt a paprika

Eső hűtötte, de csípős, ízes volt a paprika

2008. október 6., hétfő
Eső hűtötte, de csípős, ízes volt a paprika

Szegedi Paprikafesztivál-Csongrád Megyei Paprikasó a Dóm téren

Fotók: Gémes Sándor

Legyen az adventi bazár, hídi vásár vagy régiségpiac, mindig szívmelengető látvány az Ördögszekér vásárszervezők sok kis fa-nyersvászon sátra, és azt is tudhatom, igényes portékákat, kézművestermékeket találhatok alattuk. Ha pénztárcám nem is engedi a nagybevásárlást, jól esik szemnek, szívnek egy kis bámészkodás körülöttük. Így történt ez most hétvégén, a paprikafesztiválon is.

A néhány éve párszor megismételt Szegedi Fűszerpaprika Napok Klauzál téri rendezvényét a hétvégén még nagyobbra és színvonalasabbá tette a Rendezvényház Kht., a Csongrád Megyei Önkormányzat és az Ördögszekér Bt. Az ország talán egyik legszebb terén, a Dóm téren nyitott péntek délután a paprikás kavalkád sok színes programmal. A sátrak belső körében a méltán híres szegedi fűszerpaprikát árusították termelőik, mely nélkül nem volna igazi a magyar konyha. Körülöttük kézművesvásár, főként gasztronómiai könyvek, termelői méz és forralt bor a hideg ellen jó magyar pálinkával. A gazdag művészeti programok sorában találhattunk gólyalábasokat, vásári mutatványosokat, bábosokat, komédiásokat, nyenyeréseket és jó ízű zenéket.

Bartha Tóni

vándorbábos, ki

Kemény Henrik

világhírű bábművészünk érces orgánumát is túlszárnyaló rezonanciával, adta elő naponta két alkalommal Paprika Jancsi című vásári bábjátékait kicsik és nagyok örömére. Egész nap forgott-pörgött a Ládafia Színház tüneményes körhintája a legapróbbaknak. Négy rongyszőnyeggel bélelt vesszőkosár felfüggesztve a szerkezetre, melyet középen emberi, egészen pontosan asszonyi erővel lehet hajtani. Minden tiszteletem a hölgynek, ki fáradhatatlanul pörgette többek között a magam csöppségét is délelőttől délutánig olyan kedvesen, minek okán kicsi fiam bizony elkeseredetten bámulta, hogy egyszer minden jónak vége szakad. A szombati zimankós esőzések sem vették el a népek felpaprikázott jókedvét, s lám, mire nem jó a Dóm tér, az árkádok alatt, a szobrok lábainál a programok jórészét megtartották a szervezők. A vasárnap egyik remek látnivalója a 370 kilométerről érkező Kajárpéci Vízirevü komédiája volt. Hatalmas egyveleg jó humorral fűszerezve Szesz Démónáról és az ő szívszerelméről, Otellóról (értsd alatta itt a szőlőfajtát), valamint az elmaradhatatlan áskálódóval. Ez utóbbi bejárja valami oknál fogva a földkerekséget a 17.sz. Áfész Italszaküzletből elindulva, s kalandjai közepette az Északi-sarkot is meglátogatja. Igaz, a klottnadrág és atlétatrikó nem a legalkalmasabb szerelés ehhez, de hősünk fejére biccentett egy télálló usankát is hozzá. A Delta címzenéje katartikusan kíséri a cselekmény, amikor is végre megtudhatjuk, hogy Kudlik Juli műsora legelején a két hóviharban vándorló közül mit is ordít hátra az egyik sarkkutató a másiknak. „...hideg van!"- nos ezt, az első szót ki kell találni. Kérdem én, lehetett így egyáltalán felnőni fejlődési rendellenességek nélkül, hogy ennyi év távlatából tudhattam meg végre, mi volt az a mondat ott a süvöltő északi szélben? És hogy a zene se maradjon ki az örömök közül, délelőtt a gyermekeknek, délután Zarándok ének címmel a Makám adott talpalávaló koncertet. A kiváló folkzenei együttes énekesnőjét,

Lázár Erikát

nem kell bemutatni a szegedieknek, hisz városunk szülötte kiváló énekhangjáról sokáig biztosított bennünket valaha a Gőzerőben. A hidegre fordult délutánt felforrósította jó hangulatú macedón ritmusú népzenéjük, és mi pirosra tapsolhattuk a tenyerünket, bizony, paprikapirosra. „A két legfontosabb dolog a nézők töretlen lelkesedése, mely a rossz idő miatt sem hagyott alább, és a technikusok profizmusa, gördülékeny munkája volt a fesztiválon. Nagyon sokan jöttek el a három nap alatt, gyerekek, felnőttek, résztvevők egyaránt jól szórakoztak" - nyilatkozta

Kémeri Attila

művészeti vezető.

Kis Ági

harsány hangján ugyan kikiáltotta a vásár végét vasárnap este, de a Dóm téren a kicsi sátrak újra várnak mindenkit szeretettel és mécsvilággal az Adventi Bazáron november 28-tól december 23-ig.

Kovács Anita Anna

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.