Kultúra

Bagdy Emőke: Gondok a pszichogalaxisban

Bagdy Emőke: Gondok a pszichogalaxisban

2008. október 29., szerda
Bagdy Emőke: Gondok a pszichogalaxisban

Fotók: Gémes Sándor

Psychogalaxy - ezt a nevet kapta az az internetes szociális oldal, melyet a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság és a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Intézete indított. Az oldalon regisztrálók egyrészt feltérképezhetik saját „szociális galaxisukat", másrészt tesztek révén hasznos vizsgálati mintát szolgáltatnak a kutatóknak. Mintát, melyből érdekes és messzemenő következtetések vonhatók le - erről beszélt a projekt egyik munkatársa, Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a Somogyi-könyvtárban tartott előadásában. A professzorasszony vallja: szolgálatra hivatott a pszichológia.

A

Vass Zoltán, Sváb Péter, Bagdy Emőke

(képünkön)

és

Vargha András

által létrehozott weboldal eltér a korábbi közösségi oldalaktól: a regisztrálók tudományosan megalapozott tesztek kitöltésén keresztül ismerkedhetnek meg. Bagdy Emőke A művelődés hete - a tanulás ünnepe című rendezvénysorozat keretén belül tartott előadás a Psychogalaxy üzeneteiről. Mivel a Somogyi-könyvtár programjai most a kamaszvilággal külön foglalkoztak, a professzorasszony a Psychogalaxy információiból a fiatalokra koncentrált. Az önismeret és az egészségben talponmaradás feltétlen szükséges a mai magyar társadalomban, amely lelki egészségében meglehetősen megrokkant - fogalmazott Bagdy Emőke. Életünk minőségét a kapcsolatok határozzák meg, az egészségpszichológia szerint ha van valakim, akihez tartozom, egészségesebb vagyok, még akkor is, ha kutya-macska-viszonyként jellemezhető a kapcsolatunk - hangsúlyozta a professzorasszony. Ugyanakkor ténylegesen bántjuk és megbetegíthetjük egymást, rossz párkapcsolataink során a túlstresszelt állapotok a frusztráció-regresszió-agresszió szakaszain hajszolhatnak át minket - tette hozzá.

Az önismereten át a másik megismeréséig

„A cél ebben a Psychogalaxyban, hogy az interneten át nyíljon meg egy olyan kapu, amelyen keresztül fel lehet tenni a kérdést: milyen is vagyok én valójában? És milyen vagyok a többi emberhez képest?" - fogalmazott a professzorasszony. Aki részt szeretne venni a Psychogalaxyban, annak csak regisztrálnia kell a

www.psychogalaxy.hu

-n, és ott kitöltenie néhány tesztet. A kérdések egy része az önismeretet célozza, a másik kapcsolatokra koncentrál (milyen a regisztráló kapcsolati készsége, hogyan alkalmazkodik stb.). Mindezek után ki-ki megkeresheti a hozzá hasonlóakat: „Ősi törvény, hogy rokonszenves az az ember, akinek az értékítélete, világnézete az enyémhez hasonló. Noha az is kétségtelenül igaz, hogy léteznek komplementer kapcsolatok is, ahol például az egyik fél optimista, és kifejezetten örül annak, hogy minden válságból ki tudja segíteni pesszimista párját" - mondta a professzorasszony. A rendszer anonimitást biztosít.

A Psychogalaxyban jelenleg egy hatéves a legfiatalabb és egy nyolcvanhárom éves a legidősebb regisztrált felhasználó. Több mint 24 ezren regisztráltak már a rendszerbe, ilyen méretű, kiterjedésű vizsgálat még nem volt Európában - tudtuk meg Bagdy Emőkétől. Egy évre szól a kutatási ciklus, azután megállítják az adatgyűjtést, és megnézik kor, nem, foglalkozás, iskolai végzettség, kulturális csoportosulás, szociális helyzet, lakhely stb. szerinti bontásban a vizsgálati mintát. Azonban menetközben is kapnak az elemzők átvilágító helyzetképet, hogy rátekinthessenek, hol tartanak.

Mi a baj?

A kamaszvilág számára létezik egy lelki mail szolgáltatás, ahol az ő ízlésviláguknak és kapcsolatigényüknek megfelelő csatornán elmondhatják, hogy mi a baj - beszélt a fiatalokról a professzorasszony. Az elöregedéssel egyre több idős embert kell eltartania majd azoknak, akik ugyanakkor 15-20 évesen úgy nyilatkoznak, hogy „végtelenül magányos vagyok", „nincs kihez fordulnom lelkem gondjaival, ugyanakkor állandóan úgy érzem, hogy valami fontos dologról lemaradok az életben". „Az ifjúságnak van egyfajta elszomorodott lelkiállapota, és az a reménytelensége, hogy az, amit szeretne elérni, oly távol van tőle, hogy nem fogja tudni megszerezni, és ezért egy deprimált életérzésbe szorul be. Ez nagyon ijesztő, hiszen hogyan fog tudni akkor hivatást választani, lelkesen valamiért - embertársaiért - valamit is tenni" - tette fel a kérdést Bagdy Emőke. Az altruizmuskutatások rámutatnak arra, hogy ha szívből segítünk valakinek, akkor a mi immunrendszerünk jobb állapotba kerül - ez valami biblikus messzeségből hoz egy üzenetet - tette hozzá a professzorasszony. Az, hogy milyen a kötődési mintánk, a legkorábbi kapcsolatainkból hozzuk, édesanyánkkal való viszonyunkból, valamint a szűk családi szeretet melegéből. Kapcsolataink biztonsága nagyban függ attól, hogy mennyire alakult ki egy biztonságos kötődési minta, vagyis mennyire tanultuk meg azt, hogy bízni lehet és kell az emberekben, mert ha meghal a bizalom, a reménység is meghal, a hit képessége is elsorvad, tönkremegy az ember, nem tud kibontakozni és fejlődni - fejtegette a professzorasszony, és hozzátette: ezért a jövő generációjának megsegítését nagyon korán el kell kezdeni, a gyermekben már a jövendő szülőt kell tekintenünk.

A régit kidobni az új kedvéért

A fogyasztói kultúra a tárgyi világ anyagi értékeit állítja középpontba, és az emberek a tárgyi világra vonatkozó kereső értékrendjüket átviszik a személyi világra is - mondta Bagdy Emőke. Tehát nem megjavítjuk a párkapcsolatot - hanem, mint egy rossz készüléket - ha elromlott, kidobjuk, van másik. Nem értékőrző társadalom vagyunk: a régit kidobjuk az újak kedvéért - a kapcsolatokban is. A Psychogalaxy vizsgálatai azt igazolják, hogy értékrendben a ma 30-40 évesek első helyre teszik a házasságkötés nélküli élettársi viszonyt, és utána jön csak a házasság, miközben az egészségpszichológiai vizsgálatok szerint azon nők esetében például, akik nem ilyen szentesített kötelékben élnek, azoknál bizonyított az, hogy az anyasági folyamat egészen máshogy alakul. A nők szeretnék, hogy legyen valaki, aki felesküdött, hogy tényleg hozzájuk tartozik - tudtuk meg a professzorasszonytól. A Psychogalaxy vizsgált személyei közül 75% deprimált (nyomott hangulatú, nem jól érzi magát a bőrében, rossz a közérzete), másfelől kirívó a vizsgálati eredményekből, hogy mennyire tele vagyunk szeretetvággyal, hűség iránti, a kapcsolatok biztonsága iránti vággyal - emelte ki Bagdy Emőke. A mintában körülbelül 60% nő és 40% férfi. Az értékviláguk vizsgálata is azt mutatja, hogy elegünk van abból, hogy megbízhatatlan és következmények nélküli világban élünk, és hogy az emberek többsége, ha anonim módon megkérdezzük őket, akkor szeretetre, biztonságra, tartós emberi kötelékekre vágyik - fogalmazott a professzorasszony.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.