Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós első magyarországi közös tárlata

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magánéletben egy párt alkotnak, sőt a munkájuk is ugyanaz, mégis azt vallják, ezt csak magányosan lehet művelni; Szegeden a Regionális Összművészeti Központban megnyílt Vojnich Erzsébet és Szűts Miklós festőművészek első közös magyarországi tárlata.

A megnyitó előtt a művészházaspár az MTI-nek elárulta, hogy bár itthon valóban nem állítottak ki még közösen, külföldön számos alkalommal mutatták be együtt alkotásaikat Párizstól, Bukarestig. Ennek a hiánynak pedig egyetlen oka volt: nem hívták őket. Emellett pedig, meg kell vallani, az ember fia nem szokott kettesben kiállítást csinálni; vannak csoportos és egyéni tárlatok – mondta mosolyogva Szűts Miklós.
A kérdésre, hogyan fér meg egymás mellett két “dudás”, Vojnich Erzsébet elmondta: teljesen külön dolgoznak. Nem is lehet, hogy egyszerre ketten is egy helyszínen alkossanak. Erre egyszer volt példa, amikor férje műtermét átalakították, de akkor már családi problémák keletkeztek a festőpaletta elhelyezéséből is. Férje ugyanis balkezes, ez pedig komoly ellentétet szült kettejük közt a munka során – tette hozzá nevetve. Így marad a szigorú magány a munkában.
Szegeden a Scolar Kiadó gondozásában róluk megjelent könyv alkalmából nyílt kiállításuk. Sugár S. András, a Scolar vezetője elmondta az MTI-nek, hogy ő volt az ötletgazdája a közös kiállításnak és albumnak, a művészházaspár pedig nyitott volt és tevőlegesen is részt vett a megvalósításban. Szűts Miklós tervezte a könyvet, a szóróanyagot és a plakátot. Vojnich Erzsébettel közösen válogatták a képeket, a róluk, velük foglalkozó írásokat, s Parti Nagy Lajos író szerkesztette a szövegeket.
Az írásokban 21 magyar író, esztéta, kritikus – köztük Esterházy Péter, Závada Pál, Bodor Ádám, Spiró György, György Péter, P. Szűcs Julianna, Szilágyi Ákos, Balla Zsófia – fogalmazta meg szubjektív gondolatait, vagy éppen elemezte a művészházaspár munkáit. Esterházy Péter külön ehhez az albumhoz írt bevezetőt Most jut eszembe, mégis van művészet címmel.
A november végéig látható kiállítás képeiről a művészek elmondták: jelentős részük a közelmúltban készült, egy hónapig ugyanis teljes magányban alkottak. Miklós Párizsban járt, Erzsébet itthon dolgozott. Ennek eredménye nyolc Szűts- és huszonkét Vojnich-munka lett. Ezek java része látható Szegeden.
A Reök-ben emellett kéthetente “szubjektív tárlatvezetés” is lesz. Tóth Krisztina író, költő október 11-én, Szilágyi Ákos költő 25-én, novemberben Závada Pál és Parti Nagy Lajos író tart tárlatvezetést, majd beszélget a közönséggel és dedikálja műveit.
A pár egyébként legközelebb tavasszal örvendezteti meg a közönséget egy közös kiállítással, valószínűleg ugyanebből az anyagból, de akkor már Stuttgartba kell ezért utazni – tették hozzá.

Előző sztori

Pályázaton értékesít egészségügyi ingatlanokat a szegedi önkormányzat

Következő sztori

László Boldizsár: „Mutasd a legjobb arcodat!”