Szórakozás

Versmondó verseny és illusztrációs pályázat Baka István születésének évfordulójára

Versmondó verseny és illusztrációs pályázat Baka István születésének évfordulójára

2008. szeptember 12., péntek
Versmondó verseny és illusztrációs pályázat Baka István születésének évfordulójára

Vers-, énekelt vers- és prózamondó versenyt, valamint illusztrációs és fotópályázatot hirdetett Baka István születésének 60. évfordulója alkalmából az 1995-ben elhunyt költő, író, műfordító emlékét őrző alapítvány és a szegedi Somogyi-könyvtár.

Az Én itt vagyok - Üzenet Új-Huligániából címmel immár tizenkettedik alkalommal megszervezett versenyre a tizennegyedik életévüket betöltött, általános iskolai tanulmányaikat befejezett nem hivatásos indulók jelentkezését várják október 1-ig - közölte B

aka Tünde

, a József Attila- és Graves-díjas művész özvegye. A versenyzőknek egy költeményt vagy prózát az egyetemes magyar irodalomból, egy Baka István-művet, valamint egy Baka István által magyarra fordított alkotást kell megtanulniuk. A verseny döntője november 22-én Szegeden lesz a Somogyi könyvtárban, a dunántúli versenyzőinknek azonban október 10-én a szekszárdi Garay János Gimnáziumban - a költő egykori középiskolájában - elődöntőt szerveznek. Az illusztrációs és fotópályázatra beküldött alkotásoknak Baka István bármely művéhez vagy műfordításához kell kapcsolódniuk. A legjobb művekből a versmondó verseny döntőjével egy időben kiállítást rendeznek a Somogyi-könyvtárban. Baka István költő Szekszárdon született 1948. július 25-én. A szegedi egyetemen magyar-orosz szakon szerzett diplomát. Első versei a Tiszatájban jelentek meg 1969-ben. Költészetének meghatározó eleme az orosz irodalom, a komolyzene és tanára,

Ilia Mihály

, akinek figyelme egész életén át követte. Két év szekszárdi tanárkodás után 1974-ben került vissza a csongrádi megyeszékhelyre, ahol a Kincskereső című, gyermekeknek szóló irodalmi lap munkatársa, főmunkatársa, majd főszerkesztő-helyettese lett. Szerkesztőségi szobája az idők során Szeged egyik fontos szellemi műhelyévé vált. Megfordult itt a magyarországi és a határon túli kultúra sok-sok jelentős személyisége: írók, költők, zeneszerzők, színészek, festők. 1993 őszén nagy sikerű műfordítás-szemináriumot indított a szegedi egyetemen. Az orosz líra egyik legjelesebb műfordítója volt. Életműve nagy utat futott be, amelyet 1995. szeptember 20-án bekövetkezett korai halála tört ketté. Sírja a szekszárdi temetőben található, síremlékének alkotója Farkas Pál szobrászművész. Szülőházát 2001-ben avatták irodalmi emlékhellyé Szekszárdon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.