Kutatók Éjszakája: “A tudomány életközeli oldala…”

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Pénteken immár harmadik alkalommal rendezik meg a Kutatók Éjszakáját (KÉ), mely az Európai Bizottság által támogatott, egész napos, fesztiváljellegű eseménysorozat. A rendezvény céljaként a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítését jelölik meg, elsősorban a fiatalok körében. Szegeden is számos helyszín várja az érdeklődőket, mindenekelőtt megnyílnak a Szegedi Tudományegyetem laboratóriumai és előadótermei is.

Kutatunk és éjszakázunk: Európa-szerte számos helyen ragyognak majd szó szerint a kutatások helyszínei. Magyarországon tizenöt város több mint háromszáz programmal várja az érdeklődőket – informál a rendezvény honlapja. Szeged is dúskál a tudományt, a kutatást népszerűsítő, szórakoztató programokban, melyekből néhány helyszínt előzetesen felvillantunk.

Induljunk a magasból…

A Kutatók Éjszakáján a szegedi csillagászközösség tagjai három helyszínen fogadják az érdeklődőket. 19 és 21 óra között a Dóm tér 9. szám alatti épület nagy előadótermében (Budó-terem) Szatmáry Károly és Szabó M. Gyula tart vetített képes előadást az űrkutatás illetve a csillagászat újdonságairól, míg – ezalatt – a Dóm téren felállított távcsövekbe is belekukkanthatnak az arra járók – tudjuk meg Szalai Tamás csillagász doktorandusztól, aki a Szegedi Csillagvizsgálóban több munkatársával sötétedéstől egészen éjfélig várja a látogatókat. “A látványos előadások és az obszervatórium eszközparkjának megtekintése mellett jó idő esetén lehetőség lesz bolygók, csillaghalmazok, kettőscsillagok, csillagködök és galaxisok nagytávcsöves megfigyelésére, valamint – lézerpálcás “túravezetés” révén – az éppen látható csillagképeket is megismertetjük a nagyközönséggel. Reméljük, péntek éjjel sokan térnek majd nyugovóra azzal a tudattal, hogy az Univerzum szépségeit csodálva fedezték fel a tudomány életközeli, izgalmas, emberi oldalát” – emeli ki Szalai Tamás.

„Valami egészen más…”

De a “földhözragadtabb” érdeklődőknek is bőséggel kínálkoznak programok, akár a nyitott laboratóriumokban, vagy a Dóm téren, ahol szintén lehet majd kísérleteket végezni; akár a Füvészkertben, ahol éjszakai kalandtúrát szerveznek. A fizikus érdeklődésűek például a Fizika Szakmódszertani Csoport kínálatából válogathatnak, melynek három fő pillére van. 17 órától a Budó-tanteremben kísérletes előadás lesz megtekinthető (“Barangolás nagyon meleg és nagyon hideg tájakon” címmel), ennek során olyan szokatlan, látványos jelenségeket, kísérleteket láthatunk, melyek házilag nem elvégezhetőek (például a folyékonynitrogén-szükséglet,vagy a nyílt láng használata miatt). 19 órától a nyitott laborokban – fizika tanár szakos hallgatók irányítása mellett – az érdeklődők maguk is elvégezhetnek kísérleteket, és kipróbálhatnak fizikai játékokat is. Három teremben harmincnál is több érdekes feladat várja a vállalkozó szelleműeket – tájékoztat a fizikusok háza tájáról Kopasz Katalin, a Kísérleti Fizikai Tanszék PhD-hallgatója. “Este tíz óra és éjfél között a Szent István téri Víztorony hetedik emeletén kiállított muzeális, de a mai napig üzemképes fizikai demonstrációs eszközöket mutatunk be működés közben. A hely szelleme különösen elősegíti a múltbéli hangulat felidézését” – mondja Kopasz Katalin. A szint korlátozott befogadóképessége miatt ez utóbbi program regisztrációköteles. “Péntek este megmutatjuk: a fizika nem csak újrahasznosított papírra nyomtatott képletek tömkelege, hanem valami egészen más” – összegez a doktorandusz.

A biológusok közül a Mikrobiológia Tanszék tart előadásokat, melyeken számos általános, de érdekes kérdésre kaphatnak választ az érdeklődők. A cél itt is a közérthetőség, a figyelemfelkeltés és a szórakoztatás, így az előadások csak a legszükségesebb szakmaiságot tartalmazzák. A rendezvény honlapján található részletes programról itt is érdemes tájékozódni, mert bizonyos programokra – például a mikroszkópozásra -, illetve előadásokra a korlátozott lehetőségek miatt előzetes regisztráció szükséges. A biológus előadások Újszegeden, a Mikrobiológia Tanszéken (Közép fasor 52.) zajlanak.

Előző sztori

Magyar Anna politikai lejáratásról beszél, nem mond le

Következő sztori

Magyar Anna szerint nincs miért feladnia

Legutóbbi hasonló cikkek