Sport

Kosárlabda: mégsem oldódott meg a bírócirkusz

Kosárlabda: mégsem oldódott meg a bírócirkusz

2008. szeptember 30., kedd
Kosárlabda: mégsem oldódott meg a bírócirkusz

Az első közlemények alapján úgy tűnt, hétfőn végre lezárult a több hét óta tartó hercehurca, miután a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége megállapította a játékvezetők idei díjazását. A játékvezetők szerint azonban továbbra sincs minden rendben. A bírók korábban több pontból álló ultimátumot adtak át a szövetségnek a 2008/2009-es szezonban való szerepvállalásukkal kapcsolatban.

A sípmesterek elsősorban az alacsony játékvezetői díjak (meccsenként mintegy 25 ezer forintot kapnak) és a mérkőzések levezetésének elégtelen biztonsági feltételei miatt tiltakoztak. A hétfői elnökségi ülést követően viszont az MKOSZ olyan nyilatkozatot tett, miszerint minden akadály elhárult az elől, hogy szerdán elinduljon a női NB I/A csoportos bajnokság – a Szeviép-Szeged az első körben a Vasas-Csatával mérkőzik a fővárosban. A szövetség úgy határozott, hogy a férfi és női első osztályú bajnokságot illetően az inflációt messze meghaladó 20 százalékkal megemeli a játékvezetők díjazását. A biztonsággal kapcsolatos követeléseket illetően is közeledni látszottak az álláspontok, nemcsak a nyugodt levonulást biztosítják majd a bíróknak, hanem szigorúbban fogják ellenőrizni a klubokat is, ugyanis ők utóbbiak felelnek a helyszínen lévő biztonsági szolgálat megszervezéséről. Hétfőn éjszaka napvilágot látott azonban a játékvezetők közleménye is, mely azt tartalmazza, hogy a szerdai női bajnoki rajt is a sztrájkolók nélkül zajlik majd, mivel "semmiféle megegyezése sem született". A sípmesterek szerint a biztonságuk szavatolása és az ehhez kapcsolódó kőkemény garanciák továbbra sincsenek megoldva, mint ahogy a B csoportos meccseken való komisszári jelenlétet sem állították vissza. Továbbá a díjemelés mértékét sem tartják kielégítőnek. A szeptember közepe óta tartó bírósztrájk idején szükség-játékvezetők vagy a két csapathoz tartozó szakemberek vezetik a találkozókat a férfi NB I/B csoportban, az ő nem kellő határozottságuk, felkészültségük komoly vitákra adott okot. Így volt ez a parázs hangulatú SZTE-Szedeák – Salgótarján meccsen is, melyet egy szegedi és egy tarjáni sportember dirigált, nem éppen a hazai publikum legnagyobb megelégedésére...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.