Egyetem

Ma folytatódik a Szabadegyetem-Szeged sorozat

Ma folytatódik a Szabadegyetem-Szeged sorozat

2008. szeptember 17., szerda
Ma folytatódik a Szabadegyetem-Szeged sorozat

Az őszi szemeszterben is folytatódik a Szabadegyetem-Szeged előadás-sorozata, amelyen a Szegedi Tudományegyetemen művelt egy-egy tudományterület legérdekesebb és legidőszerűbb kérdéseit mutatják be a felsőoktatási intézmény oktatói és kutatói.

A közérthető, ugyanakkor tudományos igényű előadások témáit a lehető legszélesebb körből válogatták, így tükrözik majd az intézményben folyó oktatási és tudományos munka sokszínűségét. Az SZTE legkiválóbb oktatói szerda esténként 18 órától várják előadásukkal a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termébe a hallgatókat és az érdeklődőket. Az előadásokról felvételek készülnek, amelyek az egyetem honlapján megtekinthetők lesznek. A szemeszter tizenegy előadója közül elsőként ma este

Kiss Tamás

áll a szabadegyetem katedrájára, a professzor a fémvegyületek gyógyászati alkalmazásáról beszél majd. Az érdeklődők megtudhatják, hogy bár a fémvegyületek gyógyászati alkalmazása elvétve már a rómaiak idején is előfordult, az orvosi szervetlen kémia a múlt század közepén vált önálló tudományterületé. Bizonyos fémes elemek, mint a vas, a réz, a cink vagy a szelén nélkülözhetetlenek a szervezet számára, egyes anyagcsere-betegségek azonban a fémionok felhalmozódásához vezethetnek, ilyenkor ezek specifikus eltávolítására van szükség. Ma már nagy számban alkalmaznak fémvegyületeket terápiás céllal, de a diagnosztikai eljárásokban is fontos szerepet töltenek be - olvasható az előadás rövid ismertetőjében. Az érdeklődők a szemeszter előadásain hallhatnak majd az agyi vérellátásról, az ókori és a mai jogrendszer kapcsolatáról, a számfogalom alakulásáról, a női és a férfi agy eltéréseiről. Szó esik majd

Weöres Sándor

költészetéről, a nyolcszáz éves horvát-magyar közös államiságról, a genetikailag módosított növényekről, arról, hogy létezik-e ideális menedzsmenttechnika, és arról is, mi vezetett korunk környezeti válságához. Az SZTE-nek a tudományt közérthető módon népszerűsítő sorozata öt féléven keresztül Mindentudás Egyeteme-Szeged néven futott, ez a második szemeszter az új elnevezéssel, melyre a magas jogdíjak miatt volt szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.