Ma folytatódik a Szabadegyetem-Szeged sorozat

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az őszi szemeszterben is folytatódik a Szabadegyetem-Szeged előadás-sorozata, amelyen a Szegedi Tudományegyetemen művelt egy-egy tudományterület legérdekesebb és legidőszerűbb kérdéseit mutatják be a felsőoktatási intézmény oktatói és kutatói.

A közérthető, ugyanakkor tudományos igényű előadások témáit a lehető legszélesebb körből válogatták, így tükrözik majd az intézményben folyó oktatási és tudományos munka sokszínűségét.
Az SZTE legkiválóbb oktatói szerda esténként 18 órától várják előadásukkal a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termébe a hallgatókat és az érdeklődőket. Az előadásokról felvételek készülnek, amelyek az egyetem honlapján megtekinthetők lesznek.
A szemeszter tizenegy előadója közül elsőként ma este Kiss Tamás áll a szabadegyetem katedrájára, a professzor a fémvegyületek gyógyászati alkalmazásáról beszél majd. Az érdeklődők megtudhatják, hogy bár a fémvegyületek gyógyászati alkalmazása elvétve már a rómaiak idején is előfordult, az orvosi szervetlen kémia a múlt század közepén vált önálló tudományterületé. Bizonyos fémes elemek, mint a vas, a réz, a cink vagy a szelén nélkülözhetetlenek a szervezet számára, egyes anyagcsere-betegségek azonban a fémionok felhalmozódásához vezethetnek, ilyenkor ezek specifikus eltávolítására van szükség. Ma már nagy számban alkalmaznak fémvegyületeket terápiás céllal, de a diagnosztikai eljárásokban is fontos szerepet töltenek be – olvasható az előadás rövid ismertetőjében.
Az érdeklődők a szemeszter előadásain hallhatnak majd az agyi vérellátásról, az ókori és a mai jogrendszer kapcsolatáról, a számfogalom alakulásáról, a női és a férfi agy eltéréseiről. Szó esik majd Weöres Sándor költészetéről, a nyolcszáz éves horvát-magyar közös államiságról, a genetikailag módosított növényekről, arról, hogy létezik-e ideális menedzsmenttechnika, és arról is, mi vezetett korunk környezeti válságához.

Az SZTE-nek a tudományt közérthető módon népszerűsítő sorozata öt féléven keresztül Mindentudás Egyeteme-Szeged néven futott, ez a második szemeszter az új elnevezéssel, melyre a magas jogdíjak miatt volt szükség.

Előző sztori

Hírek és érdekességek az utazás világából

Következő sztori

Tudnivalók a mosolygósan kritikus tömegről