Vélemény

Drazsé újabb nagy dobása

Drazsé újabb nagy dobása

2008. szeptember 9., kedd
Drazsé újabb nagy dobása

Azok járnak rosszul, akik a törvény betűje szerint igyekeztek cselekedni. A kormány persze semmiről sem tehet, sőt. Ez igazából jó nekünk, csak mi nem vesszük ezt észre. Mert anti-reformerek vagyunk.

Több tízezer forint ügyvédi munkadíjat úsznak meg azok a cégek, amelyek eddig halogatták cégpapírjaik új TEÁOR-besorolás szerinti módosítását. Az igazságügyi tárca javaslata szerint ugyanis úgy egyszerűsödne a kódváltás, hogy erre nem lesz szükség. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter augusztus végén jelentette be, hogy a kormány szűkíteni fogja a vállalkozások tevékenységi körének osztályozására szolgáló TEÁOR-számok alkalmazási körét. Ezzel sok esetben szükségtelenné válna a megváltozott TEÁOR-besorolás átvezetése, ami eddig slágertéma volt a gazdasági társaságoknak, hiszen emiatt módosítani kellett cégirataikat. A tevékenységi kör változása után eddig sem kellett illetéket és közzétételi díjat fizetni, azonban a társasági szerződés, illetve az alapító okirat módosításához jogi képviselő (ügyvéd, közjegyző) közreműködését kellett igénybe venni, ami több tízezer forint költséggel járt. Mivel a minisztérium új javaslata szerint erre nem lesz szükség, azok járnak rosszul, akik már túlestek a procedúrán. Magyarán, akik a törvény betűje szerint igyekeztek cselekedni. A kormány persze semmiről sem tehet, sőt. Ez igazából jó nekünk, csak mi nem vesszük ezt észre. Mert anti-reformerek vagyunk. Bajnai miniszter megérti, hogy sokan dühösek a kidobott tízezrek miatt, de jobb kiigazítani a hibát, mintha benne hagynák a rendszerben. Egyébként a változás szervesen illeszkedik a „komplex bürokráciacsökkentési folyamatba". Így már mindjárt más. Draskovics „Drazsé" Tibor pedig nem volt rest kijelenteni, hogy azokat a törvénytisztelő állampolgárokat és vállalkozásokat, akik már megváltoztatták a TEÁOR-számaikat, köszönet illeti. Arról persze egyik úriember sem tett említést, hogy néhány héttel ezelőtt még kemény szankciókat helyeztek kilátásba azokkal szemben, akik elmulasztják az átvezetést. Arról is hallgattak, hogy az okmányirodák teljesen felesleges munkát végeztek, nem beszélve arról, hogy országos szinten a vállalkozói igazolvány cseréje kb. 500 millió forintot jelent. Itt tartunk. Magyarország, 2008. szeptemberében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.