Vélemény

A választás hétköznapi szabadsága

A választás hétköznapi szabadsága

2008. szeptember 19., péntek
A választás hétköznapi szabadsága

Pár hónapra talán még a liberális szavazóknak is szükségük van ahhoz, hogy megemésszék: a pattogó pannon puma meg a minden jól megy meg a lopstop mind-mind hazugság volt.

„Kizárólag szakértői kormány vezetheti ki a politikai és a gazdasági kátyúból Magyarország szekerét” – mondta Fodor Gábor a közelmúltban. Van tehát itt egy szekér, az országé, amely – ki tudja, hogyan – a politikai mellett belekerült egy „gazdasági kátyúba”. Tudják, csak „úgy”. Magától belegurult. Nem lehetett mit tenni. De most már aztán nagyon kéne valamit. De persze ne ma parlament feloszlatását, mert – amint azt Sándor Klára szegedi országgyűlési képviselő fogalmazott – az országot a káoszba taszítaná. Hát persze… Csakhogy, kedves Fodor Gábor és Sándor Klára, az emberek nem hülyék. Pontosan tudják, hogy ezt a bizonyos szekeret hat éven át – egészen a közvetlen közelmúltig – az MSZP az SZDSZ-szel együtt kormányozta, és hogy a gazdaságért hat éven át véletlenül épp az SZDSZ prominensei feleltek strabagostul. Több szerénységre lenne talán szükség. Pár hónapra talán még a liberális szavazóknak is szükségük van ahhoz, hogy megemésszék: a pattogó pannon puma meg a minden jól megy meg a lopstop mind-mind hazugság volt – és ha más nem is, ők azért elhitték mindezt a szabad demokratáknak, és szavazatukkal támogatták is ezt a kalandorpolitikát. Az SZDSZ suta tánclépései közben – ha ez nem is kapott nagy médianyilvánosságot – nemrég III. Országos Gyűlését tartotta Lezsák Sándor vezényletével a Nemzeti Fórum. A húsz évvel a második lakiteleki találkozó után megtartott rendezvény méltó volt a sátor szellemiségéhez. Személyesen is megtapasztalhattam, hogy az országos gyűlésen nem az evés-ivás, de nem is a pártpolitikai hőbörgés játszotta a főszerepet: akárcsak két évtizede a Magyar Demokrata Fórum, akárcsak néhány éve a Nemzeti Fórum, úgy most ez az összejövetel is értékek mentén szerveződött. A tanácskozás első napján az elmúlt évtized három akadémiai elnöke – Glatz Ferenc, Vizi E. Szilveszter és Pálinkás József – nyilvánosság előtt először szerepelt együtt úgy, hogy valamennyiük vízióját meghallgathattuk a jövő Magyarországáról. Ugyancsak tanulságos volt Széles Gábor vállalkozó, Csatári Bálint geográfus és Bábel Balázs érsek előadása. És a résztvevők nem fáradtak, nem csüggedtek: két napon át szekcióüléseken vitatták meg a hazát érintő legfontosabb sorskérdéseket, s a „kiselőadásokból”, hozzászólásokból, vitákból olyan ajánlásokat is megfogalmaztak, melyek a Nemzeti Fórum polgári oldal számára írt programjának fundamentumául szolgálhatnak. Mert hiába: van olyan politikai formáció, amelynek fő témája, oka és célja mind kormányon, mind ellenzékben a hatalom (meg- és visszaszerzése, illetve megtartása), ám van olyan – a lakiteleki szellemiséget fáklyaként továbbhordozó – felelős közéleti erő, amely még ellenzékből is az ország problémáival, azok megoldásával foglalkozik. Tessék választani!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.