A SZESZ idén három produkcióval készült az évadra

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három előadást tervez a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) a 2008-2009-es évadra műsorra tűzni; egy új darabot és két, korábban már látott produkciót élvezhet idén a közönség – jelentette be pénteken Czene Zoltán.

A SZESZ művészeti vezetője büszkén mondta el: arra, hogy több előadást tudnak színpadra állítani, a társulat nagy taglétszáma ad lehetőséget.
Az ötéves színház idén műsorra tűzött egy Heltai Jenő vígjátéka nyomán született, romantikus mesejátékot felnőtteknek, a Némá de Leventét. A darab – amely a Reneszánsz év programsorozatához kapcsolódik – középpontjában a sodró szerelem és a férfi-nő közötti viszony áll, ugyanakkor nem hagyja figyelmen kívül azt a kort sem, amelyben maga a darab született, azaz 1936-ot. A szöveg mögötti komorság, rossz közérzet, mely érvényes a mai ember privátszférájára, kapcsolati hálójára; illetve a furcsa, fanyar “felhang” mintegy ellenpólusként jelenik meg az előadásban. A művészeti vezető szerint az előadás célja nem pusztán a gyönyörködtetés és szórakoztatás, hanem a gondolkodtatás lesz.
Láthatja a közönség a Kell egy csapatot is, amelyet Mándy Iván, A pálya szélén című regényének és Sándor Pál, Régi idők focija című filmjének felhasználásával állítottak színpadra. Ezt az előadást 2007 márciusában már bemutatta a SZESZ, s az új évadban ismét műsorra tűzik. A rendhagyó előadás a közönség és a játszók viszonyát vizsgálja: az előadás során a nézőtéren ülők mint szurkolótábor vesznek részt a produkcióban.
A harmadik idén színpadra állított előadás címe: Könyvtáros kisasszonyok és dr. K.H.G.-k. Ez az összeállítás a 2008-as Költészet Napjára készült, de továbbra is műsoron tartják. Baka István, Darvasi László, Juhász Gyula, Katona Judit, Kocsis Gábor, Nagy László, Örkény István, Petőfi Sándor, Simai Mihály, Tandori Dezső, Weöres Sándor segítségével igazi csemege az est az irodalom kedvelőinek, Chopin zenei világával fűszerezve. Az összeállítás külön érdekessége, hogy közülük sokan szegedi kötődésűek. Ezt egyébként a művészek ajánlják felsőtagozatos általános iskolásoknak, középiskolásoknak egy rendhagyó irodalomóra keretében is.
A társulatot egyébként 2003 nyarán Czene Zoltán hívta életre, azzal a céllal, hogy – értékes és nem utolsó sorban sikeres produkciók létrehozása esetén – az eddigi hagyományokra épülő, de új értéket is létrehozni tudó együttessé váljon egy harmincezer hallgatóval rendelkező egyetemi városban. Szegeden nagy hagyományai voltak az egyetemi színjátszásnak, fesztiváloknak, s közel húszéves hiányt pótolt az együttes újjáalakulása. A csaknem 40 fős társulat tagjai nagyrészt egyetemisták és főiskolások. A SZESZ tanévenként és évadonként egy új produkció létrehozását vállalja. Az előadásokat folyamatosan műsoron tartja, így néhány év alatt kialakulhat egy ún. kisrepertoár-rendszer, amelyet így nem csak egy “generáció” láthat. A SZESZ társulatának állandó tagjai is vannak, de tanévenként tart meghallgatásokat. Az együttes szakmai céljai között szerepel, hogy amatőr színházi társulásból professzionális alkotóműhellyé váljon.

Előző sztori

Befejeződött a szegedi Tömörkény István Gimnázium rekonstrukciója

Következő sztori

Barátságos meccs a Kisstadionban: a sport lett a győztes