A Román Kulturális Intézet napja Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Koncertek, filmvetítés, kiállítás, hagyományos román ételek és borok kóstolója várja a szegedieket a belvárosban szombaton, a Román Kulturális Intézet napján.

A fesztivál célja, hogy ízelítőt adjon a szegedieknek és a városba érkezőknek a nem is oly távoli Nyugat-Románia sokszínű kultúrájáról – mondta Kimpián Péter, a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének munkatársa a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.
A program a Dubasii din Branesti folklóregyüttes dobosainak felvonulásával kezdődik Szeged főutcáján. A menettáncot a dobosok műsora követi az Árpád téren, melyben szerepelnek Szeben környéki, bánáti és Timoc-völgyi táncok és a kalusár is, amely ősi pünkösd környéki gyógyító rítushoz kapcsolódik.
A folklórbemutató után a kolozsvári Nightlosers együttes lép színpadra. A blues, a dzsessz, a country és az erdélyi népzenei elemeket egyaránt felhasználó muzsikát játszó, román, magyar, német és cigány tagokból álló együttes a véletlen folytán jött létre. A zenészeket 1994-ben meghívták egy kolozsvári blueskocsma megnyitójára, ott az örömzenélés annyira jól sikerült, hogy együtt maradtak, azóta három lemezük jelent meg, s 1996-ban felléptek a Sziget fesztiválon is.
Az estet a temesvári Florin Iepan Lugosi, a bukott vámpír című filmje zárja. A dokumentumfilm végigkíséri – az erdélyi Lugoson, Blaskó Béla néven született – Lugosi Béla életét és pályafutását a klasszikus színpadi alakításoktól a filmvászon Drakula grófjáig, majd 1956-os haláláig.
A téren egész nap hagyományos román étel- és borkóstoló, valamint a román turisztikai képviselet standja várja az érdeklődőket.
A szegedi fiókintézet székházban a Történelmi román közösségek ma című projekt keretében pedig Képzeltem, alkottam, pingáltam címmel a magyarországi románságot bemutató fotókiállítás nyílik.

Default thumbnail
Előző sztori

Már kaphatók a jegyek a Szabadtérire

Default thumbnail
Következő sztori

Hírek és érdekességek az utazás világából

Legutóbbi hasonló cikkek