Péntektől újra olimpiai fesztivál a Klauzál téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A 2004-es kedvező tapasztalatok hatására idén is megrendezik Szegeden az olimpiai fesztivált, amelynek keretében az érdeklődők az olimpiai ideje alatt együtt izgulhatnak a magyar, illetve a szegedi versenyzőkért a Klauzál téren felállított óriáskivetítőnél. A rendezvényt a Démász és anyavállalata, az EDF szponzorálja.

Pénteken 20 órától az ötkarikás játékok megnyitóünnepsége ismétlésének megtekintésével Szegeden is kezdetét veszi az egészen augusztus 24-éig tartó fesztivál, a közös szurkolás. A szervezők nem titkoltan azt szeretnék elérni, hogy a csongrádi megyeszékhely legyen a legjobban szurkoló magyar város.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott: a Magyar Televízió élő közvetítéseit reggel hattól délután fél hatig kísérhetik figyelemmel a belvárosban a szurkolók. Fél hat és este nyolc óra között ismétlések és háttérbeszélgetések, elemzések, kulturális és szórakoztató programok, valamint különböző sportos játékok és gyermekeknek szóló rendezvények színesítik majd a programot. Este nyolctól tízig, a napi összefoglaló erejéig ismét a Magyar Televízió műsorától lesz hangos a tér.

Hiezl József, a Démász vezérigazgató-helyettese elmondta: a legnagyobb várakozással az áramszolgáltató által szponzorált szegedi kajak-kenusok, Janics Natasa, Vajda Attila és Sík Márton, illetve a bajai evezős, Varga Tamás szereplését követik. Hozzátette: legalább ugyanilyen büszkék paralimpikon munkatársukra, Béres Dezsőre, aki szeptember 1-jén indul útnak a mozgássérültek számára rendezendő játékokra, illetve Bozsó Istvánra (a felső képen középen) is, aki immár ötödik alkalommal megy kerékpárral a paralimpia helyszínére. A bal karját 27 évvel ezelőtt betegség következtében elveszítő Bozsó a mai tájékoztató után nem sokkal indult két egészséges társával, Czimbalmos Zsolttal (balra) és Makra Csabával (jobbra) Sanghajba, ahonnan Pekingbe kerekeznek majd 2100 kilométert megtéve.

A sajtótájékoztatót a 2004-es olimpia magyar sikereinek felelevenítésével tették feledhetetlenné a szervezők. Az aranyérmekre ügyes performance-t bemutatva a Vízimanó Tábor gyermekei tomboltak azokkal a zajkeltő eszközökkel, melyekre a Klauzál téren is komoly szerep várhat már szombattól.
A legendás rádiós riporterek (Radnóti László, Török László, Novotny Zoltán, Siklós Erik) hangja pedig nem csupán a négy évvel ezelőtti fantasztikus eredményeket, de a régi, klasszikus, sportos Petőfit is visszaidézte azok számára, akik idegenkedve fogadták a Magyar Rádió átszervezését, újrahangszerelését…

Előző sztori

Akiknek halálos szenvedély a betegségük

Következő sztori

A Pick Szeged is megkezdte az edzőmeccseket