Sport

A pekingi tanulság: harmadannyi pénz, harmadannyi érem...

A pekingi tanulság: harmadannyi pénz, harmadannyi érem...

2008. augusztus 15., péntek
A pekingi tanulság: harmadannyi pénz, harmadannyi érem...

Egykori kézilabdásunk szerint minden érem egyforma

Fotó: Gémes Sándor

Az ország közvéleményét szombat óta az ötkarikás játékok tartják izgalomban. A magyar olimpiai delegáció pekingi szerepléséről Bartók Csabát (képünkön), a Pick Szeged egykori hetvenkétszeres magyar válogatott kézilabdázóját kérdeztük, aki több világverseny légkörét is megtapasztalta már, hiszen részt vett egy vb-n és három Eb-n is. Tanulságos, amit mond: az eredmények egyenes arányban állnak az állami támogatásokkal.

A nagyszerű sportoló – aki családjával Szegeden él, s itt is dolgozik – szerint az elmúlt olimpiák elkényeztettek minket, s hazánkban az embereknek igazán az aranyra fáj a foguk. A pekingi játékok felénél tartunk lassan, és mégis: a legfényesebb érem még várat magára. Eddig négy ezüsttel és egy bronzzal boldogítottak bennünket a magyar versenyzők. „Véleményem szerint nem az aranyérmek hiánya a vészjósló, hanem az, hogy milyen kevés az első hatba jutott sportolóink száma” – utal a problémákra

Bartók Csaba.

„Értékrendem szerint a bronz és az ezüst is felér az arannyal, hiszen aki élsportolóként – mint magam is – részt vett már világversenyen, jól tudja, hogy gyakran nüansznyi dolgokon múlik egy-egy döntő. Az úszóknál példul egy gyengébb fordulón, benyúláson… Vagy nem feledkezhetünk meg az oly sokszor emlegetett bírói döntésekről, például a vívásban, a tornában; de a csapatsportágak közül akár vízipólóban is főszereplővé válhat a sípmester.”

A vészjósló folyamat

Az egykori kézilabdás úgy látja, hogy az egész ország sportéletében komoly visszaesés tapasztalható. Több szakember megkongatta már a vészharangot, de az optimistább sportvezetők remélték, hogy a 2008-as olimpián még nem lesz érzékelhető a recesszió, és a folyamat „csak” a londoni játékokon fog csúcsosodni. De mi is ez a folyamat? „Egyre kevesebb gyerek sportol, és egyre rosszabbak a körülmények” – válaszolt a kérdésre Bartók Csaba. „Ha pedig a piramis alja hézagos, hogyan épüljön fel a csúcs? Meg kell nézni azokat az országokat, melyek a világversenyeken egyéni és csapatsportágakban is jobban szerepelnek, mint mi, hogy mekkora pénzeket mozgatnak meg a sporttámogatásokban! Nálunk ez szinte a harmadára esett vissza az athéni olimpiát megelőző állapotokhoz képest.” S ez az, ami igazán elgondolkodtató és elszomorító.

Talán egy tucat érem…

A sportember nem akart aranyérmekkel kapcsolatos jóslásokba bocsátkozni. Összességében tíz éremmel már elégedett lenne, persze a játékok kezdete előtt ennél többre tippelt volna. Igaz, a kajak-kenu önmagában képes lehet 7-8 érem begyűjtésére, s ha ez így lesz, jövő hét végére talán még tucatnál több dobogós helyezés is elérhető. Saját sportágáról is kérdeztük Bartókot. Ő úgy értékelte női kézilabdásaink teljesítményét, hogy kapusposzton nagyszerű teljesítményt nyújt

Pálinger Katalin

, és a védekezésünk is megfelelő, az egyedüli gyenge pont itt éppen az a

Görbicz Anita

, akinek viszont támadásépítésben kulcsszerepe van, s igazi klasszisként irányít s fejez be akciókat. Szélsőjátékunk megállja a helyét, a beálló poszt is megfelelő. Viszont a lövőink teljesítménye finoman szólva is gyengécske – fejtette ki. Sok a hiba, nagyon kevés a gólátlag. Egy világversenyen ez a lyuk még a dobogó esélyét is elnyelheti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.