Peking 2008: négy magyar hajó egyből a döntőben!

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőn az előfutamokkal megkezdődtek a síkvízi kajak-kenu versenyek Pekingben, az olimpiai játékokon.

A férfiak 1000 méteres előfutamai mellett a női kajaknégyesek 500 méteren szállnak majd vízre a sunji víziközpontban.

A nap a férfi K-1 1000 méteres küzdelmekkel indult. Benkő Zoltán az első futamban indult, s végig jól versenyezve második lett a brit Brabants mögött. Ezzel a szerdai középdöntőben folytathatja, s meg kell jegyezni, hogy a közvetlenül a fináléba került három futamgyőztes (Brabants, van Koeverden, Veraas Larsen) a legjobb időt érte el.

Következtek a kenu egyesek. Vajda Attila, a Démász-Szeged világbajnoka szenzációsan evezett, féltávig együtt ment a román Mironciccsal, majd simán faképnél hagyta az ellenfelet, s 3:55.319-es idővel nyerte az első futamot. Vajda ezzel már a pénteki döntő résztvevőjének tekintheti magát, ráadásul magasan a legjobb időt teljesítette a mai napon.

A női K-400 500 méter első előfutamát 1.33.912-vel nyerték a címvédő németek (F. Fischer, Reinhardt, Wagner-Augustin, Wassmuth), akiknél az utolsó pillanatban ugrott be Wassmuth a hátsó beülőbe, mivel a fertőző betegségben szenvedő Carolin Leonhardt kidőlt a sorból. A második futamban a mieink (Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta és a szegedi Janics Natasa) a germánokhoz hasonlóan rajt-cél győzelmet arattak, idejük 1:34.321, picivel rosszabb, mint a legnagyobb riválisé. A kevés induló miatt ebben a számban a két futam 1-3. helyezettjei egyből a pénteki döntőbe jutottak.

Ugyanez volt a helyzet férfi K-2 1000 méteren is. A világbajnok Kammerer Zoltán-Kucsera Gábor duó a második előfutamban kapott helyet, s hatalmas harcban győzte le a lengyel egységet. Győztes idejük 3:17.636, ennél picivel jobbat mentek az első futamot nyerő németek, Hollstein és Ihle (3:15.987), de az igazi harc majd a pénteki döntőben következik a két egység között.

C-2-ben a Kolonics György tragikus halála után összeállt Kozmann György-Kiss Tamás kettős képviseli a magyar színeket. Itt is két futamra kerül sor, melyekből az első három helyezett azonnal jegyet váltott a pénteki, már érmekért folyó harcra. Kozmann és Kiss az első előfutamban a negyedik helyen zárt, így a szerdai középfutamban folytathatja.

Utolsóként az egyik legklasszikusabb versenyszám, a férfi K-4-esek küzdelmeit csodálhatták meg a nézők. A két futamból itt is az első három kerülhetett egyből döntőbe. A mieink (a szegedi Sík Márton, illetve Beé István, Vereckei Ákos, Bozsik Gábor) az elsőbe kaptak besorolást, s ott nagyszerű csatát vívtak a németekkel. Végül egy hajszállal lecsúsztak az első helyről, de a második pozíció is szenzációs a sok szétlövést követően csak nemrégiben összeállt négyestől. A pénteki fináléban pedig akár vissza is lehet vágni a mai vereségért…

Kedden a további hat, 500 méteres versenyszám előfutamai következnek, ismét csak Janics Natasával és Vajda Attilával.

Előző sztori

Horvát beállóst szerződtetett a Pick Szeged

Következő sztori

Hétfő: Fekete Gizi és fesztiválhangulat