Peking 2008: három a magyar igazság, három a szegedi arany

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Az olimpia utolsó napján megszületett a harmadik magyar aranyérem: férfi vízilabda-válogatottunk hatalmas csatában 14-10-re verte az Egyesült Államokat a fináléban. A Kemény-legénység egymás után harmadik alkalommal ért fel a csúcsra, ezzel a magyar vízilabdázás 9., a magyar sport 160. olimpiai bajnoki címét szerezte. Vajda Attila, illetve a Janics-Kovács páros győzelme után harmadik pekingi elsőségünknek is voltak szegedi főszereplői: a Szeged Beton ásza, Varga Tamás (képünkön fehér sapkában) Athént követően másodszor koronáztatott meg a válogatott tagjaként, míg a szövetségi kapitány munkáját ismét a Beton vezetőedzője, Kásás Zoltán segítette!

Az olimpián a horvátokat és a szerbeket is legyőző amerikaiak egyáltalán nem feltartott kézzel szálltak a medencébe, persze hogy is tették volna ezt az ötkarikás döntőben! Mindezzel együtt a címvédő magyar válogatott számított a meccs esélyesének, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy Kásásék 2004 óta az összes döntőjüket elveszítették, így sokan kicsit féltették a magyar fiúkat a fizikailag rendkívül erős, kiváló sportdiplomáciai és médiaháttérrel rendelkező jenkik ellen.

A magyar csapat azonban ismét bebizonyította, senkitől sem kell kell félteni. Az első két negyedben tapadtak az amerikaiak, hiába vezettünk többször is két góllal, csak 9-8 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben. A harmadik és negyedik negyedre azonban összeállt a védekezésünk, s bejött Kemény Dénes (alsó képünkön) újabb nagy húzása, az elődöntőt követő ismételt kapuscsere: ezúttal Szécsi Zoltán szállt be Gergely István helyére még a második játékrész végén, s Szecska a térfélcserét követően bravúrok sorát mutatta be. Még azt is elbírta az együttes, hogy Biros Péter sérülés miatt kivált a játékból a nagyszünetben. Az utolsó negyedben négy, majd öt góllal is elhúztunk, s végül 14-10-re vertük az Egyesült Államokat. Góljainkat Biros és Varga Dániel 3-3, Varga Dénes 2, Benedek Tibor, Molnár Tamás, Kiss Gergely, Kis Gábor, Madaras Norbert és Kásás Tamás szerezték.

Varga Tamás, a Szeged Beton 33 éves klasszisa ismét sziklaszilárd védőmunkájával járult hozzá a sikerhez. A kiváló játékos 2004 után hosszú évekig nem volt tagja a Kemény-együttesnek, 2008-ra azonban visszaverekedte magát a keretbe, s második olimpiai aranyát szerezte. Háromszoros olimpiai bajnok lett Szécsi, Kásás, Molnár, Benedek, Kiss és Biros. Varga T. mellett második aranyát zsebelte be Gergely és Madaras. Először ünenepelhetett viszont Varga Dániel és Varga Dénes, illetve Kis G. és Hosnyánszky Norbert, aki korábban szintén lehúzott egy évet Szegeden.

A pekingi aranycsapat tagjai: Szécsi Zoltán, Varga Tamás (Szeged Beton), Madaras Norbert, Varga Dénes, Kásás Tamás, Hosnyánszky Norbert, Kiss Gergely, Benedek Tibor, Varga Dániel, Biros Péter, Kis Gábor, Molnár Tamás, Gergely István. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes. Másodedző: Kásás Zoltán.

Előző sztori

Labdarúgó NB III: megvan az első szegedi pont!

Következő sztori

Műrepülés: Veres Zoltán uralja a három dimenziót