Peking 2008: bemutatkozott az első szegedi

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Hullámzó teljesítménnyel 10-10-es döntetlent ért el a magyar férfi vízilabda-válogatott Montenegró ellen az olimpiai torna A csoportjában. A magyar csapatban szerepet kapott a Szeged Beton klasszisa, Varga Tamás (képünkün 2-es sapkában) is – ő az első a megyeszékhely sportolói közül, aki bemutatkozott Pekingben. Közben megszületett az első magyar érem is, egy ezüst, Cseh László révén 400 méteres vegyesúszásban.

A nyitómeccsen rögtön az egyik legnagyobb ellenféllel találkozott az olimpiai címvédő Kemény-legénység: a friss Európa-bajnok Montenegró várt Varga Tamásra és társaira. A tét hatalmas volt, hiszen a győztes komoly esélyt kaphatott a csoport megnyerésére, ezzel az egyenesági elődöntőbe jutásra.

Az első negyed kiegyenlített küzdelmet hozott, a másodikban viszont már egyértelműen felülkerekedtek a magyarok. A harmadik játékrészben kétszer is háromgólos előnyre tettünk szert (7-4, 8-5), azt követően viszont érthetetlenül kiengedtünk, s a záró nyolc percre már egyenlő állásból fordultak a csapatok. A hajrá őrült izgalmakat hozott, egy perccel a vége előtt a magyarokat az Eb-n is megtréfáló montenegróiak átvették a vezetést, ám szerencsére az ellentámadásból Varga Dénes egyenlíteni tudott, ezzel egy pontot legalább megmentett. A magyarok kedden Görögországgal mérkőznek, csütörtökön pedig a csoportelsőség sorsába pedig vélhetőleg szintén beleszólni kívánó spanyolokkal mérkőznek.

Ami Varga Tamást illeti, a 33 éves olimpiai bajnok végig szilárd pont volt a védelemben, elöl pedig egy emberelőnyt követően egy ziccere adódott még a harmadik felvonásban, amit sajnos nem tudott kihasználni. Összességében is elmondható a találkozóról, hogy bár a magyar gárda egyes időszakokban egyértelműen felülmúlta az ellenfelet, túl sok helyzetet – köztük egy ötméterest – hibázott el, így pedig végül örülhetett a döntetlennek a szívósan küzdő balkániakkal szemben.

Az olimpiai férfi vízilabdatorna A csoportjának 1. fordulójában: Magyarország – Montenegró 10-10 (3-3, 3-1, 2-4, 2-2).

A szegedi küldöttség további tagjai – Janics Natasa és Sík Márton kajakosok, illetve Vajda Attila kenus – augusztus 18-ától kezdik meg szereplésüket.

Előző sztori

Benyovszky: Az utazás darabja

Következő sztori

Szocialista lélegeztetőgéptől az antiszocialista inkubátorig