/

Olimpiai hőseit ünnepelte Szeged városa – galéria!

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Ezrek köszöntötték kedden este a Kárász utcán és a Klauzál téren a pekingi olimpiai játékokról hazatért szegedi sportolókat és edzőket. Janics Natasát, Vajda Attilát, Varga Tamást, Sík Mártont, illetve Vécsi Viktort és Kásás Zoltánt számos kitüntetéssel, jutalommal és ajándékkal halmozták el a dísztribünön, de a legnagyobb örömöt mégiscsak a szurkolók határtalan szeretete jelentette számukra. A szegedi ünnepet tűzijáték és zenés mulatság is színesítette.

Holtfáradt, de mégis mosolygós sportemberek vonultak át a Dugonics térről a Klauzál térre alig valamivel este negyed nyolc után. Nem mondhatni, hogy gyorsan haladtak volna, hiszen nehezen eresztett utat a tömeg: mindenkinek volt egy jó szava, egy vállveregetése, s az autogramvadászok is akcióba lendültek. Olimpiai bajnokaink, Janics Natasa, Vajda Attila és Varga Tamás, felkészítőik, Vécsi Viktor, valamint Kásás Zoltán, illetve az első olimpiáján ötödik helyezést szerző Sík Márton állták a sarat, bár elgyötörtségük érthető volt: Natasa karórája például még pekingi időt, hajnali fél kettőt mutatott…

Vajda és Varga biztosak voltak benne…

Megtelt a Kárász utca és a Klauzál tér: 2004-hez hasonlóan ismét több ezren látogattak ki, hogy köszöntsék az olimpia szegedi hőseit, hogy megköszönjék nekik az elmúlt hetekben kapott rengeteg örömöt. Az EDF-Démász olimpiai fesztivál nagy kivetítőjén a legemlékezetesebb pekingi kockák peregtek, az emberek a szegedi sportolókat, az első olimpiai aranyát nyerő kenust, Vajda Attilát, az immár háromszoros győztes kajakos Janics Natasát és a kétszeres bajnok vízilabdást, Varga Tamást éltették, de Sík Marcinak és az edzőknek is kijárt a vastaps. Sorban álltak a jutalomosztók: a hat sportember egyebek mellett a város aranyérmét vehette át, de a pénzjutalom sem maradt el. Janics Natasa és Vajda Attila 5-5 millió, Varga Tamás 3 millió, Sík Márton 1 millió forintot kapott az önkormányzattól, míg a felkészítő edzők közül Vécsi Viktor munkáját 3 millió, Kásás Zoltánét 1 millió, a Síkot trenírozó Hűvös Viktorét pedig 500 ezer forinttal ismerték el. Maximálisan megérdemelt a jutalom, nemcsak azért, mert hatalmas munka áll a nagyszerű eredmények mögött, hanem azért is, hiszen a szegediek mindhárom magyar aranyérem megszerzésében főszerepet vállaltak.

Az ünnepeltek néhány szót szóltak a közönséghez. Janics Natasa elmondta, hogy fáradt, de bulizni fog, Vajda Attila érezte, hogy az aranygéppel jön haza Varga Tamás társaságában, sőt, saját sikere után azt is megjósolta – tudtuk meg már Vargától -, hogy a vízipólósok néggyel verik az amerikaiakat. A kenukirály jósnak is elmehetne, csak nehogy úgy járjon, mint egyszeri kollégája a boszorkányfesztiválon…

Sík Márton reményét fejezte ki, hogy további még szebb eredményekhez segítik hozzá a pekingi tapasztalatok, Vécsi Viktor pedig elárulta: a fiatal Vajda Attiláról egy hét eltelte után látta, hogy nagy bajnok válik belőle. Kásás Zoltán Varga „Csuvit” méltatta: a magyar bajnokság gólkirálya egyéni ambícióiból engedve alárendelte magát a csapat sikerének, s némiképp szokatlan szerepkörben vált hasznára a Kemény-együttesnek.

Sütkérezés a dicsfényben

Miközben bajnokaink szóltak, a gyermekek a lámpaoszlopokon is lógtak. Reméljük, sokan közülük éppen ezen élmények hatására kezdenek el sportolni, döntenek az egészséges életmód mellett. S abban is bízunk, hogy a politikai elit – akár helyben, akár országos viszonylatban – végre nem csupán a sikerek fényében kíván sütkérezni, hanem valóban tesz is majd a tömegsportért, polgárai egészségéért, s nem kezd el furcsa és érthetetlen szempontok szerint sportágak között szelektálni, hanem valóban felkarolja az élsportot, hogy a továbbiakban se maradjanak el a világraszóló eredmények.

Hiszen hiába küldenénk el gyermekünket például vízilabdázni, vagy hiába biztatunk arra százakat a Klauzál téren, hogy járjanak pólómeccsekre, ha a városnak nincs egy valamirevaló, a kor követelményeinek megfelelő fedett uszodája… Ez persze csupán csak egy példa, s lehet, hogy nem is a legjellemzőbb. Mindenesetre talán jól érzékelteti azokat a körülményeket, melyek még értékesebbé teszik a magyar, a szegedi sportolók pekingi teljesítményét.

Előző sztori

Politikai esztétika a háromfogúak országában

Következő sztori

Ifjúságibb nap a SZIN-nél – galéria!