Moziajánló: mélabú, szerelem és régmúlt

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A régen történteknek néha egészen mai ízük lehet, meg olyan is van, hogy egy amúgy kitűnő énekesnőről kiderül ez-az, jelesül, hogy színésznőként is megállná a helyét…

Vannak nagy meghalások (Jean-Paul Belmondo a Kifulladásigban, Zbigniew Cybulski a Hamu és gyémántban, Willem Dafoe A szakaszban), de a “megdöglésekkel” szemben (mert ezek azok) akad a filmvásznon egy kétszereplős versenyszám, a csóké. És hogy melyik párosok kerüljenek be ezzel a produkcióval a filmtörténetbe, a jelentős felhozatal miatt nehéz eldönteni… Mégis, ez a csók annyira ott van, hogy kapott némi esélyt. Ez a csók pedig egy amolyan utazás nélküli, mindig megérkezős “road movie” része, melyben az egyébként kitűnő előadó, bizonyos Norah Jones debütál színésznőként. A “My Blueberry Nights” egy ráérős, lazulós, romantikázós, amerikai típusú mozi. Rendezője a műfajt kóstolgatva oly annyira óvatos volt, hogy ami kijött a keze alól, nem szól nagyot, de hátra lehet rá dőlni, végig szól a zene, jól van fényképezve… Norah Jones pedig nem énekel, hanem játszik, és nem is rosszul, a többiek meg (például: Natalie Portman) hozzák magukat.
Belvárosi mozi, Balázs Béla-terem, este fél héttől és háromnegyed kilenctől.

Goya kísértetei az azonos című Milos Forman-filmben jelennek meg nekünk a múlt távolából, miközben világossá válik, hogy ezek a kísértetek mindig ott vannak mindenütt, a történelem kerekét hol előre, hol hátra forgatva kerülnek elénk vagy mögénk. Milos mester – aki saját bevallása szerint fél évszázada határozta el, hogy filmet forgat a spanyol inkvizícióról – formanian adja vissza a sötét középkor végére pontot tevő forradalmak korának eljövetelét . Szép és elborzasztó történelmi tablót fest, szerelmi szállal, múzsával, kegyetlenséggel és gyarlósággal. Tudjuk, mi jött az inkvizíció felszámolása utáni felvilágosodással? Máglya helyett: guillotine! Goya megrendelésre csodálatos dolgokat festett, míg “látó” haditudósításait rézbe vésve ismertette meg a világgal a borzalom anatómiáját… Natalie Portman ebben a filmben is benne van, s ezt nem bánhatjuk.
Belvárosi mozi, Csőke József-terem, este negyed héttől.

S ha már történelmi visszatekintés, legyen itt még egy film a hamisítókról, akik a bőrüket mentve, a nácikat szolgálva olyan tökéletes “műveket” hoznak létre speciális koncentrációs táborukban, hogy a mai napig sem tudja senki, mi az igazi, és mi annak mása… A megtörtént esetet maguk a németek dolgozták fel…
Esténként a Grand Café vetítésein láthatjuk e múltidézést.

Aki meg esetleg valami másra vágyik, az itt meg itt veheti szemügyre a premierfilmmentes kínálatot.

Előző sztori

Hétfő: Nóta, mese, olimpia és foci

Következő sztori

Az ellentmondás: Tibet Kínában