Meggyógyított tőkés récéket engedtek szabadon

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tizenegy tőkés récét engedtek szabadon a Szegedi Vadasparkhoz tartozó Sancer-tavon, a madarakat az állatkert természetvédelmi mentőközpontjában gyógyították meg egy mérgezést követően.

Tizenhárom legyengült tőkés récét hoztak be a közelmúltban a vadaspark mentőközpontjába a szegedi Zápor-tótól, két madár sajnos röviddel a beérkezése után elpusztult – mondta el Veprik Róbert igazgató az MTI-nek.
A madarak tünetei mérgezésre utaltak, amely némi riadalmat keltett az állatbarátok körében. Utóbb kiderült, hogy nem ipari szennyezés okozta a megbetegedésüket, hanem egy baktérium, pontosabban annak a mérge. A pangó állóvizekben a kivételesen forró időszakokban szaporodik el a Clostridium botulinum baktérium, amely a botulizmus néven ismert, súlyos idegrendszeri és vázizombénulással járó betegséget okozza.
A tünetek miatt a récéket mesterségesen kellett táplálni, az élelem és a folyadék mellett vitaminokat és antibiotikumot kaptak – közölte a szakember.
A madárgyűrűvel megjelölt récéket azért a vadasparkhoz tartozó Sancer-tavon engedik szabadon, mert így jobban meg tudják figyelni a madarakat, és szükség esetén még segíteni tudnak nekik.
Az igazgató elmondta, a baktériumok toxinja által okozott megbetegedés a sekélyebb, pangó vizű tavakban gyakran előfordul, a vadasparkba többször hoztak be botulizmusban szenvedő vízimadarakat. Ha időben észreveszik a megbetegedést és értő kezekbe kerülnek a madarak, gondos ápolással többségüket sikerül megmenteni.

Előző sztori

A szegedi „fesztiválember” a Frittmannra esküszik

Következő sztori

Végleg megvetette az Árkád a lábát