Közönségdíj a táblaképfestészeti biennálé alkotóinak

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes SándorIdén május 18. és július 13. között volt látogatható a tizenkettedik alkalommal megrendezett Táblaképfestészeti Biennálé. A tárlat nyolc alkotását korábban már díjazták, kedden két közönségdíjat is átadtak, melyeket Csobán András és László Dániel vehetett át.

A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által megrendezett táblaképfestészeti biennáléra közel négyszáz kép érkezett a kortárs magyar festőktől, melyek közül 150 alkotást válogattak ki a kiállításra a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által delegált szakértők. Temesvárról, Szeged egyik testvérvárosából is meghívást kapott öt vendégművész összesen tíz képével a tárlatra.

Már hagyománnyá vált, hogy a kiállítás időtartama után közönségdíjat osztanak ki – mondta Solymos László alpolgármester köszöntőjében. A nyári tárlattal felváltva megrendezett képzőművészeti esemény idén a korábbi évek látogatottságát többszörösen túlszárnyalta: összesen 6354 néző volt kíváncsi a hazai táblaképfestészetről átfogó képet adó rendezvényre. Az alpolgármester kiemelte: a biennálé ilyen sikerét bizonyosan segítette, hogy idén először a Reök-palota adott otthont a kiállításnak, a mostani látogatószám tehát jó mérce lesz a következő évekre.

Emellett népszerű kísérőrendezvények is hozzájárultak a látogatók csalogatásához, így a kincsvadászat játék és a tárlatvezetések. Idén először csatlakozott a biennálé a Múzeumok Éjszakájához, valamint szintén sok érdeklődőt vonzott, hogy a szabadtéri jegyeivel ingyenesen meg lehetett tekinteni a kiállítást. Kicsit előrébb is hozták a biennálé időpontját, hogy e rendezvényekkel összekapcsolhassák – tudtuk meg Herczeg Tamás Reök-igazgatótól.

A látogatók szavazataikkal közönségdíjra jelölhették a képek alkotóit. 1302 jelölés érkezett, 99 szavazattal Csobán András „Csatornapart” című képével a Volksbank Zrt. által felajánlott díjat kapta, melyet Blazovich László, a szegedi fiók régióvezetője adta át. László Dániel „Csendélet” című alkotásával 86 szavattal a Csongrád Megyei Közgyűlés díját nyerte el, melyet Magyar Annától, a közgyűlés elnökétől vehetett át (felső képünkön a díjátadás), aki elmondta, hagyománya van annak, hogy a megyei önkormányzat különböző módokon szponzorálja a kultúrát, épp ezért nagyon örülnek ennek a felkérésnek is, hogy lehetőségük van ezzel is kinyilvánítani, hogy fontos számukra a művészet.

Návity Róbert, a ház művészeti vezetője úgy fogalmazott: valóban mérföldkő lehet a mostani kiállítás, melynek nemcsak a nézőszáma volt kimagasló, hanem az egész szakmai körítése is más volt, mint az eddigiek. A kiállításhoz készült katalógusban minden művész minden alkotását jó minőségű, színes reprodukcióban láthatjuk. Évről évre szeretnék még jobban emelni a kiállítás szakmai színvonalát, Magyarország területén megmaradna a szabad beadásos rendszer, és erőteljesebb kurátori koncepcióval egészülne ki, illetve meghívott művészekkel is szeretnék erősíteni a kiállítást – mondta a művészeti vezető.

Előző sztori

A Szeged-Debrecen tengely

Következő sztori

Felmérés: hírfogyasztás az interneten