/

Levegőhöz jutott, de még bajban a koraszülöttmentés

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A labdarúgó-szurkolók is segítik az alapítványt

Fotó: Gémes Sándor

Nagylelkű felajánlások révén egyelőre biztosítottnak tűnik a dél-alföldi koraszülöttmentés rövid távú működése. Mivel azonban a kormányzat befagyasztotta a támogatásokat, a jövő a helyi erőkön, illetve a civileken múlhat. Az egyesületté alakulás előtt álló Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil szurkolói mozgalom éppen ezért a város labdarúgásának 110 éves születésnapja (2009. május 22.) tiszteletére tervezett országos hírű mérkőzés bevételét, illetve a tagdíjak egy részét a komoly financiális nehézségekkel küzdő Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára ajánlja fel. Portálunk értesülései szerint az ezekkel az ügyekkel kapcsolatos hivatalos bejelentésekre is sor kerül a ma délutáni szurkolói ankéton.

Mint arról nemrégiben a SZEGEDma.hu is beszámolt, Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke a nyilvánossághoz volt kénytelen fordulni, elfogyott ugyanis az erre az évre járó állami támogatás, ennek következtében pedig – jelentette be – augusztus végére végveszélybe kerülhet, leállhat a koraszülöttmentés a Dél-Alföldön.

Három-négy hónapra már tervezhetnek

Azóta némiképp javult a helyzet. Mint azt Pintér Sándor portálunknak elmondta, a békéscsabai Kontirex Kft. igazgató házaspárja 2,6 millió forinttal segítette az alapítványt, Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke 500 ezer forintot ígért, de Hódmezővásárhely vezetése részéről is van remény a gyors támogatásra, a magánszemélyek is küldtek 3-5-10 ezer forintokat. Mindezek révén a következő három-négy hónap működése megoldottnak tűnik.

A kuratóriumi elnök a szegedi labdarúgó-szurkolók felajánlását is nagy örömmel és köszönettel fogadta. Mint mondta, maga is nagy híve a sportnak, a mozgásnak. Fiatalkorában kosárlabdázott, de minden jó focimeccset szívesen megnéz, s tiszta szívből drukkol a születő egyesületnek, illetve a szegedi foci feltámadásáért.

A professzortól azt is megtudtuk, a nagylelkű felajánlások ideiglenesen javíthatják, de hosszú távon aligha oldhatják meg a dél-alföldi, illetve általában a vidéki koraszülöttmentés helyzetét. Szegeden 1992 óta működik alapítványi formában az életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentése. A hazai kilenc újszülöttmentő centrum közül a második legnagyobb a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány, amely évente mintegy 1300 gyereket lát el Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén. A mentés működési költsége évi 57-58 millió forint, ennek 70 százalékát fedezi a központi költségvetés, a fennmaradó részt, közel 16-17 millió forintot adományokból, cégek támogatásából kellene előteremtenie az alapítványnak. A mostani vészhelyzetet az idézte elő, hogy egy nem várt nagyjavítást kellett végrehajtani az egyetlen mentőautójukon, ami felemésztette a tartalékokat.

2002 óta több mint 300 millióval csökkent a támogatás

Pintér Sándor hiába fordult levélben a miniszterelnökhöz és a pénzügyminiszterhez, mindkét helyről udvarias elutasítást kapott. Pedig – mint mondta – gyakorlatilag lehetetlen évi 16-17 millió forintot adományokból, cégektől összegyűjteni. 2002-ben még 600 millió forinttal támogatta az állam a kilenc újszülöttmentő központot, mára ez 285 millióra csökkent. „Legalább azt adják vissza, amit elvettek tőlünk!” – így az egyetemi tanár.

A központok működésére azért van égetően szükség, mert az élet első perceiben, óráiban történő mentés elmaradása nagymértékben ronthatja az újszülött, koraszülött életkilátásait és a későbbi életminőségét. Ha nem létezne a kilenc centrum, Pintér Sándor számításai szerint évente 150-200-zal több újszülött halna meg, s 250-300-zal több lenne testileg-szellemileg károsodott a születést követően fellépő oxigénhiányos állapot következtében.

A professzor a központi támogatás csökkentése mellett azt is furcsállja, hogy az idei esztendőben a hasonlóan nehéz helyzetbe került budapesti Cerny Alapítványt már kétszer is kisegítette a kormány, míg a nyolc vidéki központot nem, ami mindenképpen diszkriminatív döntésnek tűnik…

Előző sztori

Szabadtéri: hollywoodi produkciót ígér a Benyovszky rendezője

Következő sztori

Péntek: fotókiállítás, zenék és olimpiázás