Közélet

Levegőhöz jutott, de még bajban a koraszülöttmentés

Levegőhöz jutott, de még bajban a koraszülöttmentés

2008. augusztus 8., péntek
Levegőhöz jutott, de még bajban a koraszülöttmentés

A labdarúgó-szurkolók is segítik az alapítványt

Fotó: Gémes Sándor

Nagylelkű felajánlások révén egyelőre biztosítottnak tűnik a dél-alföldi koraszülöttmentés rövid távú működése. Mivel azonban a kormányzat befagyasztotta a támogatásokat, a jövő a helyi erőkön, illetve a civileken múlhat. Az egyesületté alakulás előtt álló Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil szurkolói mozgalom éppen ezért a város labdarúgásának 110 éves születésnapja (2009. május 22.) tiszteletére tervezett országos hírű mérkőzés bevételét, illetve a tagdíjak egy részét a komoly financiális nehézségekkel küzdő Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára ajánlja fel. Portálunk értesülései szerint az ezekkel az ügyekkel kapcsolatos hivatalos bejelentésekre is sor kerül a ma délutáni szurkolói ankéton.

Mint arról

nemrégiben a SZEGEDma.hu is beszámolt

,

Pintér Sándor

, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke a nyilvánossághoz volt kénytelen fordulni, elfogyott ugyanis az erre az évre járó állami támogatás, ennek következtében pedig – jelentette be – augusztus végére végveszélybe kerülhet, leállhat a koraszülöttmentés a Dél-Alföldön.

Három-négy hónapra már tervezhetnek

Azóta némiképp javult a helyzet. Mint azt Pintér Sándor portálunknak elmondta, a békéscsabai Kontirex Kft. igazgató házaspárja 2,6 millió forinttal segítette az alapítványt,

Magyar Anna

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke 500 ezer forintot ígért, de Hódmezővásárhely vezetése részéről is van remény a gyors támogatásra, a magánszemélyek is küldtek 3-5-10 ezer forintokat. Mindezek révén a következő három-négy hónap működése megoldottnak tűnik. A kuratóriumi elnök a szegedi labdarúgó-szurkolók felajánlását is nagy örömmel és köszönettel fogadta. Mint mondta, maga is nagy híve a sportnak, a mozgásnak. Fiatalkorában kosárlabdázott, de minden jó focimeccset szívesen megnéz, s tiszta szívből drukkol a születő egyesületnek, illetve a szegedi foci feltámadásáért. A professzortól azt is megtudtuk, a nagylelkű felajánlások ideiglenesen javíthatják, de hosszú távon aligha oldhatják meg a dél-alföldi, illetve általában a vidéki koraszülöttmentés helyzetét. Szegeden 1992 óta működik alapítványi formában az életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentése. A hazai kilenc újszülöttmentő centrum közül a második legnagyobb a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány, amely évente mintegy 1300 gyereket lát el Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén. A mentés működési költsége évi 57-58 millió forint, ennek 70 százalékát fedezi a központi költségvetés, a fennmaradó részt, közel 16-17 millió forintot adományokból, cégek támogatásából kellene előteremtenie az alapítványnak. A mostani vészhelyzetet az idézte elő, hogy egy nem várt nagyjavítást kellett végrehajtani az egyetlen mentőautójukon, ami felemésztette a tartalékokat.

2002 óta több mint 300 millióval csökkent a támogatás

Pintér Sándor hiába fordult levélben a miniszterelnökhöz és a pénzügyminiszterhez, mindkét helyről udvarias elutasítást kapott. Pedig – mint mondta – gyakorlatilag lehetetlen évi 16-17 millió forintot adományokból, cégektől összegyűjteni. 2002-ben még 600 millió forinttal támogatta az állam a kilenc újszülöttmentő központot, mára ez 285 millióra csökkent. „Legalább azt adják vissza, amit elvettek tőlünk!” – így az egyetemi tanár. A központok működésére azért van égetően szükség, mert az élet első perceiben, óráiban történő mentés elmaradása nagymértékben ronthatja az újszülött, koraszülött életkilátásait és a későbbi életminőségét. Ha nem létezne a kilenc centrum, Pintér Sándor számításai szerint évente 150-200-zal több újszülött halna meg, s 250-300-zal több lenne testileg-szellemileg károsodott a születést követően fellépő oxigénhiányos állapot következtében. A professzor a központi támogatás csökkentése mellett azt is furcsállja, hogy az idei esztendőben a hasonlóan nehéz helyzetbe került budapesti Cerny Alapítványt már kétszer is kisegítette a kormány, míg a nyolc vidéki központot nem, ami mindenképpen diszkriminatív döntésnek tűnik...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.