Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Mások írták

Civilek a Bartók-ügyről: a művelődés nem pártpolitika

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Néhány nappal ezelőtt a SZEGEDma.hu is beszámolt a szegedi Bartók Béla Művelődési Központ bezárásával kapcsolatos legújabb fejleményekről, a Szabó László önkormányzati képviselő által észlelt törvénytelenségekről. Ezúttal a megszüntetett művelődési házhoz egyik kötődő civilszervezet, a Juhász Gyula Versmondó Stúdió vezetője, Németh János olvasói levelét közöljük.

„A Szabó László által említett jogszabályi helyet ideidézem: az 1997. évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről 78. § (1) : „A települési önkormányzat a közművelődési tevékenységek folyamatos megvalósíthatósága érdekében közösségi színteret, illetve közművelődési intézményt biztosít.” Ugyanezen jogszabály 81. § (1) „Az önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó közművelődési intézmény létesítése, átszervezése, megszüntetése, illetőleg tevékenységének 60 napon túli szüneteltetése esetén a testületi döntés meghozatala előtt 30 nappal a miniszter véleményét be kell szerezni és annak tartalmát a testülettel ismertetni kell. (2) A miniszter a megkereséstől számított 30 napon belül nyilváníthat véleményt.”

Solymos alpolgármester a Délmagyarországban megjelent cikkben elismeri: a közgyűlési döntésig a miniszter levele nem érkezett meg, melyből az következik, hogy a testület annak hiányában döntött.
Ez szerintem eljárási jogszabálysértésnek minősül, és kétségessé teszi a keletkezett tulajdonosi döntés legitimálását.

De ezen túlmenően egyéb gondjaink is vannak: A miniszter utólagos válaszában kiemeli, hogy a hozzájárulását abban az esetben adja meg, ha helyi közművelődési érdekeket nem sért.
Mint tudjuk, például korábban megjelent cikkekből is, bizony nagy felháborodást váltott ki, hogy megszűnik az intézmény, és a belvárosban hasonló funkciójú intézmény a továbbiakban nem lesz! Úgy ítéljük meg, hogy a Százszorszép Gyermekház, az Ifjúsági Ház vagy a Reök-palota nem tudja a meglévő funkciókat felvállalni. Ennek megállapítására információim szerint minisztériumi vizsgálat várható.

Többször beszéltem önkormányzati képviselőkkel: Bakay Csabával és Szabó Lászlóval, Juhász Gyulával, de szocialista képviselővel is. Egyetértettünk abban, hogy nem lehet Szeged művelődésének helyzetét csupán pártpolitikai csata színterének tekinteni. Mi, civil szervezetek, csoportok is kikérjük magunknak, hogy e szempontok érvényesüljenek! A megoldásra több komoly javaslatot hallottam, melyeket át kellene gondolni és tárgyalni.
Ez nem csorbíthatja sem a kultúrában szereplők, sem az ügyészség jogait. Mindkét félnek jogos indokai és érdekei vannak. A közös nevező és megoldás a városvezetés kezében van, és őket arra kérem, hogy felejtsék el politikusi mivoltukat, és a civilek értékeit, érdekeit szem előtt tartva segítsenek megoldásokat találni. Alternatíva van bőven. Mi, aki valamilyen szinten a szegedi kultúrát képviseljük, úgy élünk egymás mellett, és segítjük egymást, hogy nem érdekel, ki milyen pártkötődésű és hitvallású. Tanuljanak tőlünk a pártok, és ne feltétlenül politikai ügyet kreáljanak a helyzetből!”

Szeged, 2008.08.01.

Köszönettel:
Németh János

a Juhász Gyula Versmondó Stúdió vezetője

Mások írták

Eltűnt Györffy Albert

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Eltűnés miatt keresi a Balatonalmádi Rendőrkapitányság Györffy Albert 54 éves balatonfűzfői lakost, akit 2011. november 13-án szállítottak a Szegedi Klinika Pszichiátriájára, ahonnan még aznap ismeretlen helyre távozott.

Tovább olvasom

Mások írták

Dumaszínház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mások írták, blogszemle via Északi Fény Este Márti felhívta a figyelmem rá, hogy kedvenc humoristáink közül ketten fellépnek ma Szegeden. Így életemben először hosszabban elidőztem a JATE Klubban… Nem bántam meg, 800-ért többet is kaptam, mint számítottam rá, és ezentúl figyelem majd a dumaszínházas fellépőket, mert megéri. Csak ajánlani tudom.

Tovább olvasom

Mások írták

Gyurcsány ellen tüntet és közgyűlést oszlatna a Jobbik

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szeptember 18-án, a híres-hírhedt őszödi beszéd második évfordulóján a Gyurcsány-kormány ellen tüntet a szegedi Jobbik. Rácz Tibor szegedi alelnök alábbi közleményében a miniszterelnököt kiszolgáló szegedi közgyűlés feloszlatását is követeli. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Aktuál