Bulvár

A körülményekhez képest jól vannak a csempésztől elkobzott szalakóták

A körülményekhez képest jól vannak a csempésztől elkobzott szalakóták

2008. augusztus 13., szerda
A körülményekhez képest jól vannak a csempésztől elkobzott szalakóták

A körülményekhez képest jól vannak azok a szalakóták, amelyeket hétfőn koboztak el a vámosok a tompai határátkelőhelyen egy szerb férfitól, a fokozottan védett madarak közül azonban két példány elpusztult, mielőtt a Szegedi Vadasparkba érkezett volna.

A madarakat kegyetlen körülmények között próbálták Magyarországra csempészni, törzsüket és csőrüket szigetelőszalaggal körbetekerték - mondta

Veprik Róbert

, az állatkert igazgatója szerdán az MTI-nek. Sajnos két állat már elpusztult, mielőtt a vadaspark karanténjába érkezett volna, húsz példány állapotát sikerült stabilizálni, s már elfogadják a nekik kínált élelmet - közölte a szakember. Hozzátette: az csak néhány hét alatt dől el, hogy a madaraknak sikerül-e átvészelniük a krízishelyzetet. A madarak további sorsáról a bíróság dönt majd, a természetbe történő esetleges visszaeresztésük azonban nehéz feladat lesz, mert a csempészett szalakótákat valószínűleg fiókakorukban kiszedték a fészekből, s megszokták az ember közelségét - mondta az igazgató. A fokozottan védett szalakóták öreg erdőkben és szétszórt fákkal tarkított nyitott tájakon élnek. Európa és Ázsia mérsékelt övében az erdőssztyepp jellegű területek madarai. Magyarországon - főként a Duna-Tisza közén - rendszeresen fészkelnek, de az állomány erősen megfogyatkozott. Hazánkban a szalakóta fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 ezer forint. A harminc centiméteresre megnövő madarak zömök termete a szajkóéra emlékeztet. Tollazatuk azúrkék, hátuk gesztenyésvörös, szárnyuk ragyogó kék, fekete szegéllyel. Viselkedésük a gébicséhez hasonlít: száraz faágakon, póznákon, kazlakon leskelődnek, s magas figyelőhelyükről lelibbenve kapják el a rovarokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.