Bulvár

A hét fotója: Magyarságtudatok

A hét fotója: Magyarságtudatok

2008. augusztus 19., kedd
A hét fotója: Magyarságtudatok

Fotó: Gémes Sándor

Rovatunkban a hét legkülönlegesebb fotóját tekinthetik meg, s ahhoz kapcsolódó gondolatainkat találhatják a SZEGEDma.hu olvasói.

A kultúrtörténetben az oroszlánnak gyakran jut az őrző szerep. És ahogy ott lobog felette a zászló, magától értetődően idézi fel e kép magyarságunkat s a reá vigyázó, éber állatkirályt, aki bizony már restaurálásra szorul. Az oroszlánt nem idegenek ármánykalapácsai, rablóvésői rombolják, hanem a mi kocsonyás velőnkben született gondolatok sora. Tudatunk téveszméi. Többféle magyarságtudat létezik. Vannak az évszázadok óta ismert típusok, mint a büszke, a töretlen, a hűséges, a szerelmes és persze az áruló, hazug vagy a hamis. Megszülettek viszont egészen újkori jelenségek is, mint az égő vagy a feszengős. Ezekről szólnék. Bár még nem mélyültem el igazán e modern magyarságtudatok toposzaiban, viszont találkoztam már velük. És azt kell mondjam, hogy nem az áruló vagy a hazug típusok a legkártékonyabbak, hanem ez a közönyből született páros: az égő és a feszengős. A legkönnyebben pedig a Himnusz dallama leplezi le őket. Az égővel legutóbb egy esküvőn találkoztam. Csinos, dekoratív lányok álltak előttem, és olyan grimaszokat vágtak éneklés helyett, hogy… Ciki, na, lássuk be. Nem illik a ruhához. Nem elég Armani. A másikkal pedig egy előadáson futottam össze, ahol intelligens emberek maradtak ülve nemzeti himnuszunk alatt. Kicsit dörzsölték ugyan feneküket, de semmi több. Kényelmetlen lett a szék arra a pár percre - na de akkor is, egy színházban felállni! Legfeljebb a bombasiker miatt. A ciki és a feszengős testvérek, épp úgy, ahogy egy harmadik is: a nevetséges. Ő fennhangon röhög, ha szóba kerül a haza, Isten, s lehet, még a családnál is… Vele is összefutottam. Épp graffitizni indult iszonyatosan betépve valamelyik nap, miközben én a jól megérdemelt Frittmann rozémat szopogattam. Aztán valahogy áthallott a fakóvörös pohár fölött, hogy magyar stb., és egy gúnyos bruhaha. Kár, mert amúgy néha egészen elgondolkodtató a művészete. A magyarságtudatnak eme újkori képződményei azok, melyeknek sebeit a legnehezebb gyógyítani a vigyázó oroszlán testén…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.