Vízilabda: Varga Tamás is utazhat az olimpiára

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Ma reggel kihirdette a pekingi olimpián részt vevő magyar férfivízilabda-válogatott keretét Kemény Dénes szövetségi kapitány. A 13 utazó között van Varga Tamás (képünkön 2-essel), a Szeged-Beton klasszisa is.

A kapitány egy helyen változtatott a malagai Európa-bajnokságon egy hete bronzérmet szerzett alakulaton: némi meglepetésre az elmúlt két esztendőben bajnoki első, idén ráadásul Euroliga-bronzérmes Vasas kiváló formában lévő kapusa, Nagy Viktor helyett az athéni olimpián aranyérmes gárda második számú hálóőre, a dominós Gergely István kap lehetőséget.

Ott lesz viszont a kínai fővárosban a szegedi Varga Tamás. A 2004-es ötkarikás játékok egyik hőse három év után verekedte magát vissza Kemény Dénes együttesébe. A 32 esztendős, 201 cm magas átlövő a kontinensviadalon is remek teljesítményt nyújtott, főleg védekezésben volt hasznára a válogatottnak.

A mieink utoljára éppen 2004-ben, az athéni olimpián – Varga Tamással a csapat tagjai között – nyertek nagy tornát. Azóta ezüst- és bronzérmek sorával lettek gazdagabbak, de a szurkolók Pekingben egyértelműen aranyat remélnek a gárdától. Ez persze nem lesz egyszerű feladat, hiszen a szerbek, a horvátok és a friss Eb-győztes montenegróiak is megakadályoznák a címvédést.

Az olimpiai vízilabdatorna augusztus 10-én kezdődik a férfiak számára. A két hatos csoport győztesei rögtön az elődöntőbe kerülnek, ahol a keresztbe játszó csoportmásodikok és -harmadikok által vívott középdöntők továbbjutóival találkoznak. A csoportmeccsek után 20-a a középdöntő, 22-e az elődöntő, 24-e pedig a döntő és a bronzmérkőzés játéknapja.

A mieink a csoportban Montenegróval (aug. 10.), Görögországgal (aug. 12.), Spanyolországgal (aug. 14.), Ausztráliával (aug. 16.) és Kanadával (aug. 18.) mérik össze erejüket, az első összecsapás tehát mindjárt sorsdöntőnek ígérkezik.

Kemény Dénes olimpiai kerete – mely hamarosan a szokásos Unicum Kupán vesz részt – a következő: Gergely István, Szécsi Zoltán (kapusok), Benedek Tibor, Biros Péter, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás (mezőnyjátékosok).

Előző sztori

Hétfő: koncertjegyek és városfejlesztési koncepció

Következő sztori

A piszkos tizenkettő: avagy a bontási lista