Szerda: nem csak színház és hungarikum

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mai nap a fesztiválnyitok jegyében zajlik, amit a szabad színházak nemzetközi találkozójának bő – helyben és időben, jó értelemben széthúzott – programkínálata és az ehhez igazodó, a hungarikumok bemutatkozásához kötött események időzítése garantál. Este pedig olyan népies sepsiszentgyörgyi talpalávalót kapunk a városközpontban, hogy arra senki nem mondhatja, fabatkát sem ér. Holnap pedig a Greenpeace szállja meg Árpád terét.

Délelőtt tíz órától vette kezdetét a Maszkaland, az érdeklődő 10-17 éves gyerekeket és fiatalokat váró, vasárnapig tartó kreatív műhely, melynek színtere a régi zsinagóga és a szomszédos Vasvári szakközépiskola. A művészetterápiás műhely fontos célja az önkifejezés támogatása, a stressz oldása és levezetése. Mostani válogatásuk a fesztivál, a metamorfózis tematikájához igazodik. Művészeti műhelyeik egész napos elfoglaltságot jelentenek művészpalántáik számára. Részletes információk a jelentkezéshez itt találhatók.
Délután négy órától lép porondra a Dugonics téren az “Első Magyar Garantáltan Pártsemleges Politikusképző Artistaiskola Vizsgacirkusza“, mely arra ösztönöz, hogy “járuljanak hozzá tapsaikkal
országunk első felsőfokon képzett politikusainak diplomájához!” Ez a THEALTER mai programjai közé illeszkedő megmozdulás egyben az Ekisfeszt Akadémia nyitányaként is felfogható. Ez a szintén vasárnapig tartó programsorozat az egyetemi és “amatőr” színjátszás mibenlétét boncolgatva csalogatja e korosztály képviselőit bármely napszakban a JATE Klubba, ahol nem csak színház lesz az egész világ.
Délután öt órakor a Széchenyi téren nyílik meg a szegedi Hungarikum Fesztivál, mely ugyancsak bő programkínálattal vasárnapig várja vendégeit.
Délután hat órakor hivatalosan is megkezdődik a THEALTER, melynek műsorán ma is bőven van miből csemegézni az éjszakába, sőt a hajnalba nyúlóan, az ilyenkor megszokott helyeken.
Kilóg a sorból az este nyolc órakor a Millenniumi kávéházban (Szeged, Dugonics tér 12.) kezdődő Fabatka-koncert. A sepsiszentgyörgyi együttes hagyományos, azaz autentikus népzenét játszik, színpadi produkcióikat azonban egyfajta továbbgondolt muzsikálás jellemzi…

Holnap reggel kilenc órától este hétig a Greenpeace szállja meg az Árpád teret. Békés akciójuk szélturbinával és napszakáccsal várja az érdeklődőket információs napjukon, mellyel a klímaváltozásra kívánják felhívni figyelmünket, illetve az alternatív energiaforrások felhasználására. Emellett kiállításokat, különféle játékokat láthat a közönség Szegeden. A délután folyamán kerekasztal-beszélgetést is rendeznek, amelyen a helyi vezetőkkel, hatóságokkal és civilekkel a klímavédelemről beszélgetnek. További információk a petícióval kapcsolatban a www.greenpeace.hu oldalon.

Előző sztori

Szabadtéri: világok találkozása a Dóm téren

Következő sztori

Debrecenben a Richter: kimúlik a Biopolisz?