Írjon nekünk

Közélet

Szeged nem lehet Botka homokozója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Fotók: Gémes Sándor

Legfőbb ideje, hogy Botka László stílust váltson, felhagyjon a látványpolitizálással, ne a túlélésre játsszon, hanem térségi összefogással igyekezzen kivezetni Szegedet a gazdasági válságból. Miközben ugyanis a jóval kisebb Kecskemét látványos sikereket ér el, a csongrádi megyeszékhely – bár vezetője a miniszterelnök egyik legfőbb fegyverhordozója – egy helyben topog. Kalmár Ferenc (KDNP) (képünkön balra) önkormányzati képviselő, frakcióvezető és Bodó Imre (Fidesz) (képünkön jobbra) országgyűlési képviselő „Falusi polgármesterek a Mercedes-beruházásról” címmel tartott ma sajtótájékoztatót.

Az ellenzéki politikusok Botka László szocialista polgármester, országgyűlési képviselőnek a szegedi közgyűlés június 27-i ülésén tett kijelentéseire reagáltak. Botka akkor Kalmár Ferencnek a kecskeméti Mercedes-beruházásról tartott napirend előtti felszólalására válaszolva sajátos módon utalt a KDNP-s frakcióvezető előző napi, Nógrádi Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselővel, Mórahalom polgármesterével és Bodó Imrével közös sajtótájékoztatójára.

Szót kértek a „falusiak”

Az MSZP-s városvezető úgy fogalmazott, hogy „… a két falusi polgármester is egyébként, hogy bejött a városba, elmondta, hogy hogyan vélekednek Szeged város jövőképéről”. Hozzátette továbbá: a szegedieknek pontosan kell látniuk, kinek van reális elképzelése a város jövőjéről, lehetőségeiről, esélyeiről, s ki az, aki minden ügyben csak a pártpolitikai támadás lehetőségét látja.

Kalmár Ferenc és a „falusi polgármesterként” bemutatkozó Bodó Imre ma délután kifejtették: a térségi, sőt az eurorégiós központi szerepre ácsingózó Szeged polgármestere nem engedhet meg magának ilyen stílust, ilyen kifejezéseket, nem nézheti le a vidéket, nem sértegetheti a vidékieket. Annál is inkább nem teheti meg ezt, hiszen a Csongrád megyei 3. választókerület országgyűlési képviselőkéjeként négy faluért is felel a parlamentben.

Kalmár: Botka szálljon le a magas lóról

A KDNP frakcióvezetője emlékeztetett, Botka nem először támadott meg valakit hasonlóképpen, annak távollétében: Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő is szerepelt már a polgármester célkeresztjében. A negyedik legnagyobb magyar város vezetőjének ugyanakkor tudnia kellene – jegyezte meg –, hogy a stílus maga az ember. Kalmár szerint kívánatos lenne, ha Botka leszállna végre a magas lóról, s valódi párbeszédet kezdene az ellenzékkel, a civilekkel, a lakossággal, hiszen Kecskemét példája is bizonyítja, hogy komoly beruházás megszerzése csak a legszélesebb összefogással lehetséges.

Bodó Imre ezek mellett azt ajánlotta Botka László figyelmébe, hogy Mórahalom város és Tiszasziget község a maga dinamikus fejlődésével mindenki számára követendő példa lehet. A térség előrelépését pedig – fejtette ki ő is – nem az MSZP-s városvezető nevéhez köthető, pártpolitikailag motivált széthúzás, hanem az összefogás teremtheti meg.

Kecskemét ötödikbe kapcsolt, Szeged lefékezett

A tiszaszigeti polgármester elmondta, Kecskemét azzal szerezte meg a Mercedes-beruházást, hogy 400 hektár zöldmezős területet ajánlott fel ahhoz. Szeged ezt nem tette meg, mert nem számított a környező településekre, így most nem is Csongrád, hanem Bács megye székhelyén és kistérségében kaphat munkát, megélhetést több ezer család. Az iparűzési adó megduplázódik, tehát milliárdos nagyságrendben növekszik Kecskeméten, s Bodó szerint különösen sajnálatos, ha a szegedi városvezetés egy vállrándítással le tud mondani ilyen bevételi lehetőségről.

Ugyanebben az összefüggésben nevezte figyelemreméltónak, hogy Kecskemét és kistérsége a Dél-Alföld adóerő-képességének immár egyharmadát adja, s az Európai Unió Budapestre kerülő kutatás-fejlesztési központjának regionális centrumát is Kecskemét fogadhatja be, nem pedig Szeged. Botka László Gyurcsány Ferenc egyik legnagyobb szövetségeseként lép föl, ám úgy tűnik, a miniszterelnök „jól meghálálta a lobbit” – értékelt a fideszes országgyűlési képviselő.

Kalmár Ferenc hozzátette: miközben Botka László szerint Szeged gazdaság köszöni, jól van, a tények és a statisztikai adatok egészen más képet mutatnak. A városban az utóbbi esztendőkben nem létesült termelő beruházás, s míg 2001-ben 54 ezer aktív korú lakosa talált itt munkát, addig mostanra ez a szám 46 ezerre csökkent. Mindezt bajos tehát sikertörténetként tálalni.

Az ellenzéki politikusok úgy összegeztek: ideje, hogy Botka László stílust váltson, felhagyjon a látványpolitizálással, s ne saját homokozójának tekintse a várost, hanem térségi összefogással igyekezzen úrrá lenni a válságon.

Közélet

Harmadik híd: Ezt üzenték udvariasan Botka Lászlónak és a szegedieknek a kormányból

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szeged a legnagyobb nyertese a Modern Városok Programnak, és megépül a 3. Tisza Híd is – erősítették meg most újra. Ám mondtak mást is a kormányzati szereplők! Mutatjuk.

Tovább olvasom

Egészség

Fontos döntéseket hoztak az operatív törzs ülésén – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Visszaállítják Magyarországon az átutazók számára kötelező korridorhasználatot.

Tovább olvasom

Egészség

Ismét csak egy idős beteg hunyt el

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Csongrád-Csanádban a helyzet változatlan.

Tovább olvasom

Aktuál