Puccini mesevilága a szegedi Dóm téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Meseszerű látványvilág és kiváló énekesek várják a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóprodukciójának, Puccini Turandot című operájának közönségét pénteken a szegedi Dóm téren.

Kesselyák Gergely rendező a kedden tartott közönségtalálkozó után az MTI-nek elmondta: a darab zenéje, a partitúra és a hozzá kapcsolódó instrukciók kialakítottak benne egy álomvilágot, melyet megpróbál a fizika korlátai ellenére a színpadon létrehozva megosztani a nézőkkel.
A darab rendezése során különösen fontos volt számára a partitúra azon mondata, mely szerint a történet Pekingben játszódik a mesék idején. „A mesének vannak kellékei, mint az Óperenciás tenger – ahogy a darabban énekelnek is a tengerről, holott Pekingnek nincsen tengerpartja –, a sárkányok, s a magasodó várak” – mondta a rendező.
A színpadképben domináns szerepet játszanak a nyomorúságos dzsunkák, melyen az emberek élnek és Turandot császárlány sziklavára, amely a hatalom és a ridegség jelképe. A várat pedig udvartartás népesíti be, de róluk sem tudni biztosan miféle lények – tette hozzá Kesselyák Gergely.
A rendező szerint az operák sajátsága, hogy a történet csupán ürügy arra, hogy a komponista zenéljen. Giacomo Puccini Turandotja esetében – amely a zeneszerző utolsó operája – hatványozottan így van ez.
A zene és a mese révén a nézők előtt kibontakozik az a hangulat- és érzelemvilág, mellyel a szerző élete legszebb pillanatait idézi föl: az otthon illatát, az első szerelem emlékét, a tavasz virágainak látványát. A darabban ezek a momentumok gyakran fontosabbak, mint hogy a cselekmény éppen hol tart – fogalmazott a művész.
Az előadás címszerepét, Turandot császárlányt Rálik Szilvia alakítja, aki legutóbb José Cura partnereként lépett színpadra Szegeden, és már többször szerepelt a Dóm téren. Legutóbb a szintén Kesselyák Gergely rendezte Nabuccóban, illetve az Alföldi Róbert által színpadra állított Csárdáskirálynőben.
A produkcióban Rálik Szilvia olyan partnerekkel énekel, mint Bede-Fazekas Csaba, Gábor Géza, Cselóczki Tamás, Herczenik Anna, Cseh Antal, Nyári Zoltán, Kóbor Tamás, Altorjay Tamás, Kozma Attila és Angyal Áron. Ahogy Selmeczi György karnagy mondta, a Turandotban nagyszerű szereposztásban kiváló vokális adottságú énekesek várják a közönséget.

Előző sztori

Susányi a tizenhat között Wimbledonban

Következő sztori

Mikor a kormány és ellenzéke kiveszi szabadságát