Nehéz BL-csoportba került a Pick Szeged

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Pénteken este a svédországi Göteborgban elkészítették a 2008/2009-es férfikézilabda Bajnokok Ligája első fordulójának csoportbeosztását. A magyar kupa győztese, a hazai bajnokság ezüstérmese, a Pick Szeged gárdája a horvát bajnok Zagrebbel, a lengyel aranyérmes Wisla Plockkal, valamint a német Löwen, illetve a luxemburgi Dudelange előselejtezőjének győztesével a H csoportba került. Az első kettő jut a legjobb 16-ba.

Ennél nehezebb kvartettbe talán nem is kerülhetett volna Vladan Matics (képünkön) legénysége, ám a továbbjutás gyakorlatilag mégis kötelezőnek mondható. A Pick vezetősége azért erősítette meg együttesét – érkezett: Laluska Balázs (Leon), a sérülés miatt az első csoportkört szinte biztosan kihagyó szerb Petar Nenadics (Barcelona), Ferenczi Botond (Székelyudvarhely), Katzirz Dávid (Essen), távozott: Bajusz Sándor (Dunaferr), Bendó Csaba (Gyöngyös), Ratko Djurkovics (Bosna Szarajevo), Sutka Norbert (Komló) –, hogy idehaza visszaszerezze a trónt a Veszprémtől, s a BL-ben is minimum a középdöntőbe, azaz a legjobb 16 közé jusson. Persze ehhez sajnos az ellenfeleknek is lesz egy-két szavuk.

A sokszoros jugoszláv és horvát bajnok, kétszeres BEK-győztes RK Croatia Osiguranje Zagreb gyakorlatilag a hazai rendezésű januári világbajnokságra készülő horvát válogatottal azonos. Soraiban tudja például Solát, Spoljaricsot, Dzombát, Valcsicsot, Kalebet, Vorit és a Veszprém által vissza-visszacsábítgatott balkezes macedón bombázót, Lazarovot.

A lengyel első Wisla Plock SSA sem írható le, hiszen tudjuk jól, a polák válogatott ezüstérmes volt a legutóbbi vb-n, igaz, legnagyobb ászai külföldön, épp Németországban játszanak.

A lengyel ezüstcsapat négy tagjával – a kapus Szmal, a szélső Jurasik, az irányító Tkaczyk és a gólgyáros balátlövő, Bielecki – felálló Rhein-Neckar Löwen – mely valószínűleg elgázolja a Dudelange-ot az előselejtezőben – 2008-ban 4. lett a Bundesligában, s a Veszprém ellen bukta el a KEK-finálét. A világbajnok német válogatottból itt játszik a kapus Fritz, a beállós Klimovetz és Schwarzer, illetve az agresszivitásig sziklakemény védő, Roggisch.

A Pick Szeged a májusban véget ért BL-kiírásban a középdöntőig, azaz a legjobb 16 közé jutott el, ahol a spanyol Barcelona és a dán GOG Gudme mögött, a szlovén Celjét megelőzve csoportjában a harmadik helyen zárt 6 pontot szerezve. A szegedi együttes legjobb BL-eredménye a negyeddöntőbe kerülés: 1997-ben a Barcelona, 2004-ben a német Magdeburg ütötte el a Picket az elődöntőtől.

A 2008/2009. évi sorozat selejtezőit szeptember 6/7-én és 13/14-én játsszák, a csoportkör október 1-jétől november 23-áig tart, míg a középdöntőt 2008. február 11. és március 8. között rendezik. A tavalyi szezonnal szemben az a fő különbség, hogy idén a középdöntőből csoportonként nem egy, hanem két csapat jut tovább, melyek a negyeddöntőben oda-visszavágós alapon mérik össze tudásukat.

Előző sztori

Újabb pótválogató a kajakosoknál, Sík már Pekingben

Következő sztori

Operával nyitott a szegedi szabadtéri – galéria!