Megasztár: a világot jelentő flaszter a Széchenyi téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Tömött sorokban vártak csütörtökön Szegeden – mindenféle emberek – a megmérettetésre. A tét a Megasztárba jutás esélye volt, nekünk meg olyan érzésünk támadt, a többség csak nem kívánt kimaradni a felhajtásból, mert az már milyen, hogy ő vagy a porontya meg sem próbálja a lehetetlent.

A nézők és jelentkezők gyűrűjébe szorult bizottságot nem irigyeltük, bár nem is sajnáltuk. Hogy mit is hallhattak, nem mindig volt levehető. Az előadók – kevés kivételtől eltekintve – nem erőltették meg hangszálaikat, a hangosítás az elvárható alatti volt, ami néha – tegyük hozzá – nem is volt baj, így a produkciók egy része a fellépésre készülők és drukkereik izgatott háttérzajába veszett.
A magukat megmutatni vágyók tűzkeresztségén átesők három altípusát különböztethettük meg.
Az egyik azt sem tudta, hol keresse a szituációból kivezető utat, addig bolyongott, míg végül a tömegvonzásnak engedve elvegyült abban a katyvaszban, melyből az imént még kitörni akart. A másik, ahogy túl volt az egészen, félrevonult, mint a nagyok, és láthatóan értékelni próbálta a történteket. A harmadik örült, hogy letudta, teljesítette küldetését, és örömmel fogadta a kedves vagy a felmenők gratulációit.

A Széchenyi tér világot jelentő flaszterén még miniszínpad sem volt, de ez láthatólag senkit nem zavart. Azok, akik már megvoltak a bemutatkozással, egy sorszámot szorongatva várták, hogyan lesz tovább, míg a többiek egyre türelmetlenebbül tülekedtek a mikrofon irányába.
“Menjél már előre, látod, hogy aki már regisztrálva van, az már sorra is kerül!” – noszogatta a reménybeli sztárjelöltet az anyuka mobilon. Házi menedzsmentből nem volt hiány. Mások Somát keresték, s hogy nem találták, dalra fakadtak volna, de erre – soron kívül – nem volt lehetőség.
A több mint száz fellépésre váró döntő többsége a szebbik nem képviselőiből verbuválódott, az általános iskola padját nemrég még koptató generációtól a rock and roll soha meg nem vénülő tagjaiig.
Sánta Dávid fiatal kora ellenére rekedtesre, rockosra vette a fazont. Meg is dicsérték érte.
“Szerintem jól sikerült!” -tartott kérésünkre önértékelést. Tőle tudtuk meg, három-négy nap, és felszáll a füst, telefonon hívják majd, így közlik, kell-e még a műsornak. Rákérdeztünk: kapott-e arról bármilyen tájékoztatást, mi várja a döntőbe jutás esetén?
“Én is hallottam a mendemondákat a Nagy Testvérről, de nem kérdezem, mi van ezzel, így nem is kötötték az orromra!” – summázta értesüléseit az egyébként zenekarban is éneklő reménybeli sztár.
A megjelentek középkorosztályát képviselő szentesi, de Szegeden élő Dudás Varga Krisztina láthatón nem bánta szereplését. “Tisztában vagyok vele, hogy jó a hangom, de eddig nem volt merszem, lehetőségem megmutatni magam!” – foglalta össze a jelentkezése miértjét.
Amatőrök adtak itt randevút egymásnak. Jól elszórakoztatták egymást és az alkalmi közönséget.
A történtek pikantériáját az adta, hogy Szeged főterén az adott időben egy másik hasonló rendezvény is zajlott, azzal a különbséggel, hogy ott a fogyatékosokat szórakoztatták – “Ki mit tud?” jelleggel – hasonlóan amatőr, de lelkes formációk és szólisták, akik nemes gesztusukat követően akár át is mehettek a másik rendezvényre…
Ki tudja, talán így is tettek, s jó lélekkel felvértezett hangjuk közelebb kerül egyszer mindenkihez.

Előző sztori

El akarják lehetetleníteni a SZVSE-t?

Következő sztori

Rozsdamarta művészet a Dóm téren