Jogtalanul űzték el a Mars téri kereskedőket?

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Végrehajtási végzés egy városi tulajdonú kft. ellen

Fotók: Gémes Sándor

Folytatódik a Mars téri piac körüli botrány: Németh János – az általa képviselt Mars téri kereskedők nevében is – arról tájékoztatta a SZEGEDma.hu szerkesztőségét, hogy mivel a város jogtalanul akadályozta őket az árusításban, nyilvános sajtótájékoztató keretében július 23-án, szerdán 10 órakor ismét kinyitják pavilonjaikat. A birtokvédelmi pert nyert kereskedők egy része esetében ugyanis az eljáró hatóság nemrég jogerősen elrendelte a végrehajtást, azaz kötelezte a Szegedi Vásár és Piac Kft.-t a birtoksértés megszüntetésére.

Az előzmények emlékezetesek: az önkormányzat tervbe vette a Mars tér rekonstrukcióját, így 2005 tavaszán Szeged jegyzője határozatában kötelezte az itt található kereskedelmi pavilonok tulajdonosait, hogy a többségében 1969-ben városi beruházás keretében „tűzveszélyesen” épült pavilonjaikat bontsák el!

Közel 20 pavilon tulajdonosa azonban fellebbezést nyújtott be a hatósági határozat ellen. Ebből 14 pavilon esetében a jelenleg a Csongrád Megyei Bíróságon folyó közigazgatási perben idén november 10-ére várható ítélet. A perben kirendelt szakértő szerint a „tűzveszélyes” állapotot semmi sem igazolja – tájékoztatott Németh János -, ami azért is érdekes, mert majd 100 kereskedő eltávolítása történt a piacról a „tűzveszélyességre” hivatkozva.

Erőszakkal akadályozott árusítás, birtokháborítás…

2006 januárjában a szegedi önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő piac üzemeltetője, a Szegedi Vásár és Piac Kft. a fellebbező kereskedők pavilonjait körbekerítette, és megakadályozta a további árusítást. A pavilonok elé és mögé parkolót épített, a vásárlói közlekedőt részben elbontotta.

Az árusok birtokvédelemében eljáró hatóságként kijelölt Csongrád város jegyzője azonban megállapította, hogy a kft. cselekményével birtokháborítást követett el, és kötelezte, tűrje el, hogy a kereskedők építményeiket birtokba vehessék, és ott zavartalan kereskedelmi tevékenységet folytathassanak.

A kft. fellebbezését követően 2007. októberben a Csongrád Megyei Bíróság is jogerősen helyben hagyta a csongrádi jegyző határozatát, és külön kiemelte a bíróság, hogy a kft. által felbontott bérleti szerződés megszűnése – amelyre a kft. hivatkozott – nem akadálya a birtoknyerésnek, a tulajdon használatának, ugyanis a birtokvédelem a felépítmények tulajdonjogán alapul.

Jogerős végrehajtási végzés – újra nyitnak a “bódék”

Mivel a Szegedi Vásár és Piac Kft. a jogerős bírósági ítélet ellenére a mai napig akadályozza a pert nyert kereskedők árusítását, ezért az eljáró hatóság, Csongrád jegyzője két kereskedő, Ludányi Lászlóné és Szűcs Istvánné esetében 2008. július 5-én végzésben rendelte el a végrehajtást. A többiek esetében a kft. birtoksértése továbbra is fennáll, annak megszüntetésére ugyanis a jogerős bírósági ítélet ellenére a Szegedi Vásár és Piac Kft. a mai napig nem tett eleget – így Németh János.

A fent vázolt tényekre és a már jogerős hatósági végrehajtási végzésre való tekintettel döntöttek úgy Ludányi Lászlóné és Szűcs Zoltánné, a B06 és B08-as pavilon tulajdonosai, hogy sajtótájékoztató keretében szerdán délelőtt megkezdik portékáik árusítását. Álláspontjuk szerint jelenleg is van jogalapjuk a piachasználatra, így semmilyen átépítést nem akadályoznak! Amíg ugyanis a bíróság jogerősen el nem rendeli a pavilonok bontását, addig nem lehet a pavilontulajdonosok jogait korlátozni.

Egyes információk szerint egyébként az úgynevezett „Árnyas Büfé” tulajdonosa is birtokpert nyert a kft.-vel szemben, és mintegy 6 millió forint kártérítést ítélt meg neki a bíróság.

A témát a SZEGEDma.hu az érintettek megszólaltatásával folytatja.

Előző sztori

Új pályán – de ki fogja fizetni?

Következő sztori

Szentivánéji álom: a tündérkirálynő vallomásai