Bulvár

Hungarikumok fesztiválhangulatban Szegeden

Hungarikumok fesztiválhangulatban Szegeden

2008. július 21., hétfő
Hungarikumok fesztiválhangulatban Szegeden

Fotó: Gémes Sándor

Ismét egy fesztivállal több lesz Szeged belvárosában szerdától. Ekkor délután öt órától nyitja kapuit a Hungarikum Fesztivál, mely filozófiáját tekintve némileg különbözni látszik a belvárosban eddig lezajlott, kulturális köntösbe bújtatott eseményektől.

A fesztivál szegedi megrendezésének ötlete a más területen már helyben szép sikereket elkönyvelt Pálma Reklámstúdiótól származik: autókiállítások és a

Szegedi Tavaszi Fesztivál

nívós programjai kötődnek nevükhöz. Mint a szervezők a mai sajtótájékoztatójukon elmondták, rendezvényük a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Gasztronómiai Fesztiválok Szövetségének is tagja. Bízvást remélhetjük tehát, hogy a városunk főterén valóban a minőség mutatja meg magát a kultúra köntösében.

Hasonló elképzeléssel

másutt már próbálkoztak, de a most felvázolt koncepció mentén haladva, idővel Szeged

a hungarikumok

fővárosává válhat.

Elekes Zoltán

fesztiváligazgató elmondta, jövőre már három-négy turisztikai csomaggal szeretnék Szeged vonzáskörzetében tartani a szabadtéri játékokra hagyományosan egy napra érkezőket. Ezekben gyopárosfürdői, gyulai, palicsi, ópusztaszeri programok kerülhetnek a helyiek mellé, azzal a céllal, hogy többnapos tartalmas programkínálatot biztosítsanak. Jelenleg majd ötven kiállító jelentkezését fogadták el, ezek köre is várhatóan bővülni fog, de arra ügyelnek, hogy lehetőleg a termékek előállítóinak, őstermelőknek, s ne a viszonteladóknak biztosítsanak bemutatkozási lehetőséget. Különösen odafigyelnek az ifjabb generációra, hiszen ők a jövő felnőttjei, akik majd rendszeresen visszatérnek jó emlékeikhez. A hagyományos magyar termékek között mangalicából és szürkemarhából készült étkek, a libamáj, a pálinkák, a kürtöskalács és a rétes, a szóda (és mellé szörpök és borok), különböző gyümölcslevek, mézek és lekvárok mutatkoznak be, de nem maradhat ki a sorból ezen a tájegységen a paprika és a hagyma sem. Jelen lesznek termékeikkel a különböző kézműves mesterségek képviselői, mint a papucsos, a fazekas, a selyemfestő vagy a szövő és a kosárfonó... Ők bemutatóznak is, el lehet tőlük lesni szakmájuk csínját-binját. A fesztivál filozófiája szerint nem kíván konkurálni a vele időben és térben egyszerre zajló más eseményekkel, inkább kiegészíteni kívánja azokat, ezért programjának összeállításában is odafigyeltek arra, hogy a műsorkezdések ne üssék egymást. A Széchenyi téri Hungarikum Fesztivál ennek jegyében tizenhárom "külső helyszínre" invitálja vendégeit a vadasparkban felállított szürkemarhaakoltól a kőtárig, és nem utolsósorban az ebben az időszakban a hungarikum alapanyagokból készülő ételeket felszolgáló éttermekig. Ez utóbbi elképzelés talán a legszimpatikusabb: minél több programot, minél több helyszínen, minél több érdekelt bevonásával. Ezekről a szerteágazó programokról programajánlónkban naponta rendszeresen beszámolunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.