/

Hungarikumok fesztiválhangulatban Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Ismét egy fesztivállal több lesz Szeged belvárosában szerdától. Ekkor délután öt órától nyitja kapuit a Hungarikum Fesztivál, mely filozófiáját tekintve némileg különbözni látszik a belvárosban eddig lezajlott, kulturális köntösbe bújtatott eseményektől.

A fesztivál szegedi megrendezésének ötlete a más területen már helyben szép sikereket elkönyvelt Pálma Reklámstúdiótól származik: autókiállítások és a Szegedi Tavaszi Fesztivál nívós programjai kötődnek nevükhöz. Mint a szervezők a mai sajtótájékoztatójukon elmondták, rendezvényük a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Gasztronómiai Fesztiválok Szövetségének is tagja. Bízvást remélhetjük tehát, hogy a városunk főterén valóban a minőség mutatja meg magát a kultúra köntösében.
Hasonló elképzeléssel másutt már próbálkoztak, de a most felvázolt koncepció mentén haladva, idővel Szeged a hungarikumok fővárosává válhat. Elekes Zoltán fesztiváligazgató elmondta, jövőre már három-négy turisztikai csomaggal szeretnék Szeged vonzáskörzetében tartani a szabadtéri játékokra hagyományosan egy napra érkezőket. Ezekben gyopárosfürdői, gyulai, palicsi, ópusztaszeri programok kerülhetnek a helyiek mellé, azzal a céllal, hogy többnapos tartalmas programkínálatot biztosítsanak.
Jelenleg majd ötven kiállító jelentkezését fogadták el, ezek köre is várhatóan bővülni fog, de arra ügyelnek, hogy lehetőleg a termékek előállítóinak, őstermelőknek, s ne a viszonteladóknak biztosítsanak bemutatkozási lehetőséget. Különösen odafigyelnek az ifjabb generációra, hiszen ők a jövő felnőttjei, akik majd rendszeresen visszatérnek jó emlékeikhez.
A hagyományos magyar termékek között mangalicából és szürkemarhából készült étkek, a libamáj, a pálinkák, a kürtöskalács és a rétes, a szóda (és mellé szörpök és borok), különböző gyümölcslevek, mézek és lekvárok mutatkoznak be, de nem maradhat ki a sorból ezen a tájegységen a paprika és a hagyma sem.
Jelen lesznek termékeikkel a különböző kézműves mesterségek képviselői, mint a papucsos, a fazekas, a selyemfestő vagy a szövő és a kosárfonó… Ők bemutatóznak is, el lehet tőlük lesni szakmájuk csínját-binját.
A fesztivál filozófiája szerint nem kíván konkurálni a vele időben és térben egyszerre zajló más eseményekkel, inkább kiegészíteni kívánja azokat, ezért programjának összeállításában is odafigyeltek arra, hogy a műsorkezdések ne üssék egymást. A Széchenyi téri Hungarikum Fesztivál ennek jegyében tizenhárom “külső helyszínre” invitálja vendégeit a vadasparkban felállított szürkemarhaakoltól a kőtárig, és nem utolsósorban az ebben az időszakban a hungarikum alapanyagokból készülő ételeket felszolgáló éttermekig. Ez utóbbi elképzelés talán a legszimpatikusabb: minél több programot, minél több helyszínen, minél több érdekelt bevonásával. Ezekről a szerteágazó programokról programajánlónkban naponta rendszeresen beszámolunk.

Előző sztori

Emlékképek súlya ABBA-slágerekkel

Következő sztori

Új pályán – de ki fogja fizetni?