Szórakozás

Hungarikum Fesztivál szegedikumokkal

Hungarikum Fesztivál szegedikumokkal

2008. július 23., szerda
Hungarikum Fesztivál szegedikumokkal

Fotók: Gémes Sándor

A Hungarikum Fesztivál megnyitóját megkímélte az eső, mondhatni az időjárás is oltalmába vette a hagyományos és minőségi magyar termékek első szegedi seregszemléjét, mely szerdán délután öt órakor vette kezdetét a Széchenyi téren.

Talán nem meglepő, hogy itt találkoztunk egy-két "szegedikummal", azaz Szegedre és környékére jellemző termékkel, márkával.

Az ilyenkor kötelező megnyitóbeszédekben a körvonalazódni látszott, mit is értsünk hungarikum alatt: tekintsük e termékeket olyannak, melyek a világ bármely pontján élvezhetőek, ugyanakkor bárhol is kerüljenek elő, mindig a magyarság és Magyarország jut róluk mindenki eszébe. A hungarikumok turisztikai értéke az egyediségükben rejlik. Ezt a lehetőséget sokkal jobban ki kell használnunk a jövőben. A hungarikumok továbbá segíthetik helykeresésünket az európai piacokon, a bárhol előállítható tömegtermeléssel szemben az egyediség és a minőség védjegyei lehetnek - állapították meg a felszólalók. És valóban, aki végigsétál a pavilonok és sátrak között, a kínálatot gusztálva csak csettinthet, igen, erre tényleg büszkék lehetünk. Felsorolni felesleges, milyen termékekkel találkozhatunk - legyen ez meglepetés -, csupán azt kell megállapítani, hogy a minőség bizony megéri az árát. Mégis egy-egy falatnyi, kortynyi kóstolót bárki, kicsi és nagy megengedhet magának. Ottjártunkkor a színpadról az Ásotthalmi Népdalkör dallamai szóltak, éppen elfogyott a rétes, de már sütötték is az új adagot. Egyre több asztal mellett telepedtek meg az arra járók helyiek és külföldiek vegyesen. A legkapósabb hungarikumnak mégis a válogatott minőségű borok mutatkoztak, szódával vagy anélkül, merthogy a gyöngyöző szomjoltó is hungarikumnak számít. Fel is állítottak egy fröccs-falat, ahol a tudatlanok okosodhatnak a bor és a szóda arányainak kombinációit illetően.

Összességében jó benyomást szereztünk a helyszínen, a kapuként szolgáló kocsik kihelyezése a Kárász utca felől eredeti ötlet (mert ez a járműfajta bizony magyar találmány!), de a Takaréktár utca és a városháza felől a placcon ragadt kisteherautók és személyautók nem nyújtottak szívderítő látványt, azok nyilván a továbbiakban nem maradnak ott. A szervezők kiemelt hangsúlyt kívánnak fektetni a tisztaságra, ami a borfesztiválos tapasztalatainkból kifolyólag dicséretes szándék... A fesztivál filozófiája szerint nem kíván konkurálni a vele időben és térben egyszerre zajló más eseményekkel, inkább kiegészíteni kívánja azokat, ezért programjának összeállításában is odafigyeltek arra, hogy a műsorkezdések ne üssék egymást. A Széchenyi téri Hungarikum Fesztivál ennek jegyében tizenhárom “külső helyszínre” invitálja vendégeit a vadasparkban felállított szürkemarhaakoltól a kőtárig, és nem utolsósorban az ebben az időszakban a hungarikum alapanyagokból készülő ételeket felszolgáló éttermekig. A Hungarikum Fesztiválhoz kapcsolódó napi

programokat itt

tekinthetjük meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.