Hungarikum Fesztivál szegedikumokkal

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A Hungarikum Fesztivál megnyitóját megkímélte az eső, mondhatni az időjárás is oltalmába vette a hagyományos és minőségi magyar termékek első szegedi seregszemléjét, mely szerdán délután öt órakor vette kezdetét a Széchenyi téren. Talán nem meglepő, hogy itt találkoztunk egy-két “szegedikummal”, azaz Szegedre és környékére jellemző termékkel, márkával.

Az ilyenkor kötelező megnyitóbeszédekben a körvonalazódni látszott, mit is értsünk hungarikum alatt: tekintsük e termékeket olyannak, melyek a világ bármely pontján élvezhetőek, ugyanakkor bárhol is kerüljenek elő, mindig a magyarság és Magyarország jut róluk mindenki eszébe. A hungarikumok turisztikai értéke az egyediségükben rejlik. Ezt a lehetőséget sokkal jobban ki kell használnunk a jövőben. A hungarikumok továbbá segíthetik helykeresésünket az európai piacokon, a bárhol előállítható tömegtermeléssel szemben az egyediség és a minőség védjegyei lehetnek – állapították meg a felszólalók.

És valóban, aki végigsétál a pavilonok és sátrak között, a kínálatot gusztálva csak csettinthet, igen, erre tényleg büszkék lehetünk. Felsorolni felesleges, milyen termékekkel találkozhatunk – legyen ez meglepetés -, csupán azt kell megállapítani, hogy a minőség bizony megéri az árát. Mégis egy-egy falatnyi, kortynyi kóstolót bárki, kicsi és nagy megengedhet magának.

Ottjártunkkor a színpadról az Ásotthalmi Népdalkör dallamai szóltak, éppen elfogyott a rétes, de már sütötték is az új adagot. Egyre több asztal mellett telepedtek meg az arra járók helyiek és külföldiek vegyesen. A legkapósabb hungarikumnak mégis a válogatott minőségű borok mutatkoztak, szódával vagy anélkül, merthogy a gyöngyöző szomjoltó is hungarikumnak számít. Fel is állítottak egy fröccs-falat, ahol a tudatlanok okosodhatnak a bor és a szóda arányainak kombinációit illetően.

Összességében jó benyomást szereztünk a helyszínen, a kapuként szolgáló kocsik kihelyezése a Kárász utca felől eredeti ötlet (mert ez a járműfajta bizony magyar találmány!), de a Takaréktár utca és a városháza felől a placcon ragadt kisteherautók és személyautók nem nyújtottak szívderítő látványt, azok nyilván a továbbiakban nem maradnak ott. A szervezők kiemelt hangsúlyt kívánnak fektetni a tisztaságra, ami a borfesztiválos tapasztalatainkból kifolyólag dicséretes szándék…

A fesztivál filozófiája szerint nem kíván konkurálni a vele időben és térben egyszerre zajló más eseményekkel, inkább kiegészíteni kívánja azokat, ezért programjának összeállításában is odafigyeltek arra, hogy a műsorkezdések ne üssék egymást. A Széchenyi téri Hungarikum Fesztivál ennek jegyében tizenhárom “külső helyszínre” invitálja vendégeit a vadasparkban felállított szürkemarhaakoltól a kőtárig, és nem utolsósorban az ebben az időszakban a hungarikum alapanyagokból készülő ételeket felszolgáló éttermekig.

A Hungarikum Fesztiválhoz kapcsolódó napi programokat itt tekinthetjük meg.

Előző sztori

A Marstól a városházáig hajlanak a kérdőjelek

Következő sztori

Maszkaland-gyermektoll: Krimi túrós derelyével