Heti filmajánlat: nem papolunk!

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem sok új film van a szegedi nap alatt, a pláza mozijában egyenesen kevesebb, mint szokott lenni. Jellemzően fut még a Szex és New York és Indiana Jones. Mi többnyire a belvárosban látható alkotásokat ajánljuk, most is így teszünk az elmélyedés, a múlt és jövőidézés jegyében.

A napi rohanásból kizökkenni? Örökre? Ezt az életvitelt választják a karthauzi rend tagjai. Kilencszáz éve élnek ugyanúgy, némán. “A kereszt szilárdan áll, míg a világ forog!” – vallják. Ebbe a kora középkori világba enged betekintést “A nagy csend” (Die Große Stille) címen vetített, 162 percen át pergő, szinte néma dokumentumfilm. Nem papolunk erről többet, akinek van az elmélyülésre két és fél órája, ne hagyja ki: más színben fogja látni a világot a vetítőből kifelé jövet.

Hogy mi lesz az élő bolygóval, ha így haladunk tovább, erről “Az utolsó óra” utáni percekben elmélkedhetünk.

A múltidézésnek is hódolhatunk egy az eddig említetteknél könnyedebb, mi több, pikánsabb formában: a “TORREMOLINOS 73” egyfajta időutazás a hetvenes évekbe: a ruhák, a frizurák, a zene mind ezt idézik, no meg – cseppet sem botrányos módon – igazán meghatóan, a házi pornóipar csetlős-botlós kezdeteit.

Előző sztori

Három ország diákjai nyaralnak együtt Szegeden

Következő sztori

“Géj prájd” – blogszemle