Fidesz: a Hunguestnek kedvez a társasági szerződés

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Az újszegedi fürdőberuházás kapcsán létrehozott projektcég társasági szerződésének fontos rendelkezései sajátos módon nem a 80 százalékban tulajdonos Szeged, hanem a kisebbségi társ Hunguest Hotels Zrt., illetve Leisztinger Tamás (akinek érdekkörébe tartozik a Hunguest) gazdasági érdekeit szolgálják – mondta keddi sajtótájékoztatóján Gyimesi László. A Fidesz szegedi elnöke több, a szerződést érintő kérdésre is választ vár a Botka-féle városvezetéstől.

Szegeden már semmin sem lepődik meg az átlagpolgár: bár a gazdasági életben éppen a fordítottja szokott történni, Gyimesi László (alsó képünkön) szerint a nemrég a Ligetfürdő területének apportálásával 1,3 milliárdosra nőtt projektcégben túlzottan is komoly kedvezményeket kapott a 20 százalékos tulajdonos Hunguest Hotels Zrt. A társasági szerződés így a magánbefektető, illetve az ország 4. leggazdagabb embere, Leisztinger Tamás érdekeit szolgálja, s az önkormányzatnak gyakorlatilag alig-alig marad beleszólása az érdemi döntésekbe.
Az elnök példaként említette, hogy több, a beruházás szempontjából lényeges kérdés eldöntéséhez – így a cég ügyvezetőjének megválasztása, visszahívása, az üzleti terv elfogadása – a cég közgyűlésének 100 százalékos támogatására van szükség. Ráadásul a cégben a Hunguest által delegált ügyvezető komoly döntési jogkört kap számos fontos ügyben: ilyenek a beruházási cél megvalósításával összefüggő tevékenységekhez kapcsolódó képviselet és teljes körű eljárás, szerződéskötés.

Milyen feltételekkel kaphat vizet a Partfürdő?

Gyimesi nehezményezi, hogy az ellenzék előtt nem ismert még a projekt üzleti terve, azaz nem tudni, nyereséges vagy veszteséges lesz-e a vállalkozás. Ez azért különösen fontos, mert a város készfizető kezességet vállalt a fejlesztésben. A megállapodás ugyanakkor nem rögzíti, hogy az esetleges veszteségeken is a tulajdonrész arányában osztoznak-e a felek…
Az elnök szerint aggodalomra ad okot az is, hogy a város a projektcég rendelkezésére bocsátotta a Ligetfürdő és a Partfürdő területén található hét termálkút berendezéseit. A projektcég termeli tehát ki a vizet, s habár a Ligetfürdő-szerződés rögzíti, hogy a felek külön megállapodást kötnek arról, miként részesedik a városi tulajdonú Partfürdő a kutakból nyert vízből, ez az egyezség még nem született meg, vagy annak részletei nem váltak ismertté. Gyimesi kifejtette: a kutak berendezéseinek átadásával a város mindenképpen hátrányos tárgyalási pozícióba hozta magát.
Ezzel kapcsolatban több kérdésre vár választ az MSZP-SZDSZ-es városvezetéstől: Miért nem azután adta át a kutakat a város, miután megegyezett a Hunguesttel a vízmegosztásban, miért rontotta le tehát saját tárgyalási esélyeit? Miért szolgáltatja ki magát a 80 százalékos tulajdonos város a 20 százalékban tulajdonos Hunguestnek?
„Ráadásul már most, a legelején sugall egyfajta választ, egyfajta, a nyilvánostól egészen eltérő célt a projekt megvalósítása. A Gombát a Szeviép bontja. Ebben a beruházásban is megvalósulni látszik tehát a Botka-Leisztinger-Pistrui tengely” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Nem közelednek az álláspontok

A Gomba bontásával már megindult projekt heves vitákat váltott ki Szegeden. Az ellenzék több fórumon támadta a terveket, többek között arra hivatkozva, hogy a kisebb jövedelmű szegedi polgárok kiszorulhatnak a luxusszolgáltatásokat nyújtó magánfürdőből, melynek 2009 végére, 2010 elejére tervezett átadásától egyébként a város vezetése és a beruházó komoly idegenforgalmi fellendülést remél.
A SZEGEDma.hu értesülései szerint az elmúlt héten zárt, többoldalú egyeztetés zajlott a Ligetfürdő-beruházás terveiről az érintettek: a Hunguest és a város képviselői, ellenzéki politikusok, illetve civilszervezetek és az újszegedi katolikus plébánia között, ám a részleteket érintően nem közeledtek az álláspontok. Portálunkon már beszámoltunk róla: civilek és természetvédők mindenáron megakadályoznák, hogy a fürdőfejlesztés bármilyen módon is érintse a helyi védettség alatt álló újszegedi Ligetet, ugyanakkor a projekt keretében a zöldterület szélén álló katolikus templom mellé tervezik átköltöztetni a plébániát.

Előző sztori

Várjátékok: újjászületik a Szép magyar komédia

Következő sztori

Állami gondoskodásban élő gyermekek tábora kezdődött Szegeden