Vélemény

Egy becsületbeli ügy?

Egy becsületbeli ügy?

2008. július 15., kedd
Egy becsületbeli ügy?

Az egyetem már akkor rossz taktikát választott, amikor egy alapvetően belső ügyet a nyilvánosság elé vitt, pont egy olyan időszakban, amikor politikai tartalommal is felruházhatóvá vált a történet.

Tom Cruise, Kevin Bacon, Demi Moore, Jack Nicholson, Kiefer Sutherland, Kevin Pollak. Néhány név az A Few Good Men (Egy becsületbeli ügy) című, 1993-as filmből. A történet két katona tárgyalásáról szól, s ahol az igazság korántsem olyan egyértelmű, mint ahogyan az elsőre látszik. S a végén nincsenek igazi nyertesek. Török Márk, Szabó Imre, EHÖK, SZTE. Egy Szegeden futó ügy szereplői, amely régóta halasztódik, és a késlekedés senkinek sem tesz jót. Félő, hogy igazi nyertesek itt sem lesznek. Maga a történet még a tavalyi évben vette kezdetét, mára a Szegedi Tudományegyetem vezetése által indított folyamat a most már második ciklusát töltő EHÖK-elnök ellen az egyetem jogorvoslati fórumain kívül zajlik. A másodfokon is elmarasztaló ítélet ellen Török fellebbezést nyújtott be, ezáltal a fegyelmi határozat, mely az egyetemi tanulmányoktól történő két féléves eltiltást célozta, nem emelkedett jogerőre. Az első bírósági tárgyalást május 9-én délelőtt tartották, ahol az SZTE részéről Szabó Imre, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja és Török Márk jogi képviselője volt jelen, Török maga nem. Az ügyet érdemben nem tárgyalta a bíróság, mivel a hallgató elfogultság miatt a bíró visszahívását kezdeményezte. Júniusban és július elején - különböző jogi eszközökkel - Törökék újabb és újabb halasztást értek el, majd néhány napja negyedszerre is elhalasztotta a Csongrád Megyei Bíróság az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökének tárgyalását. Ezúttal azért, mert az őt képviselő ügyvédi iroda nem vette át a tárgyalásra szóló idézést. Pedig nem jó ez a huzavona senkinek. Az egyetem már akkor rossz taktikát választott, amikor egy alapvetően belső ügyet a nyilvánosság elé vitt, pont egy olyan időszakban, amikor politikai tartalommal is felruházhatóvá vált a történet. (Értsd: Török szervezte a tandíjellenes megmozdulásokat, így könnyen lehetett belőle a kormányzattal harcoló mártírt faragni. Pedig baloldalról indult ő, csak ez a tény valahogy elsikkadt az utóbbi időben.) De Török hozzáállása sem stimmel. Ha kitart korábbi állítása mellett - mely szerint ártatlan -, akkor miért kell időt húzni, taktikázni? Így - finoman szólva - megkérdőjelezhetővé válik szavahihetősége. A sorozatos halasztások ellenére a bíró még a nyáron ítéletet ígért. Tényleg itt lenne már az ideje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.