Búrány nem a pályán, hanem a tévé előtt

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elérhető közelségben a Nílus partja

Az U-19-es magyar labdarúgó-válogatott e napokban méri össze erejét az öreg kontinens legjobbjaival a csehországi Európa-bajnokság nyolcas döntőjében. A hétfői bolgárok elleni 1-0-s diadallal a magyar csapat szinte már kiharcolta a jövő évi U-20-as egyiptomi világbajnokságon való részvételt, és harcban áll az Eb-elődöntőért. A szegedi Búrány Zoltán az utolsó pillanatban maradt ki a tizennyolcas keretből. A SZEGEDma.hu telefonon érte utol a futballistát, aki éppen új csapatához, Diósgyőrbe utazott.

A többszörös utánpótlás-válogatott játékost már évek óta csábították első osztályú csapatok. Végül a Diósgyőr invitálására mondott igent, s az őszi szezontól a miskolci futballt erősíti majd, követve a többi szegedi tehetséget: Szélpál Tamást, Kreizler Károlyt, Vida Gergőt.

Akkor majd Egyiptom!

„Szombaton az indulás előtt derült ki, hogy az utazó keretből négy játékost kihagyott a szövetségi kapitány, köztük engem is” – mesélte némi csalódottsággal a hangjában a fiatal középpályás. „Mindnyájunkkal külön elbeszélgetett Sisa Tibor. A mester azt mondta, hogy engem sajnál a legjobban, de kénytelen volt a keretet szűkíteni, s most ezt a döntést hozta. Szakmai indokokra azonban nem hivatkozott.”

Mikor megkérdeztük, állhat-e a döntés mögött az, hogy csak NB III-as felnőttcsapatban, a Tisza Volán SC-ben szerepelt még, míg társai többsége magyar és külföldi első osztályú csaptokban játszik, Búrány azt mondta: érzése szerint e logika alapján már a selejtezőkön is mellőzni kellett volna őt, holott rendszeresen kapott játéklehetőséget, sőt nem egy esetben jó játékával bizonyította is rátermettségét.

Az esélyeket latolgatva úgy nyilatkozott, hogy látva a spanyol-német összecsapást, vasárnap a németek ellen is esélyesként lépünk majd pályára. A jövővel kapcsolatban a középpályás elmondta, hogy most Diósgyőrben szeretne minél több játéklehetőséget kapni, későbbi tervei közt egy külföldi szerződés szerepel. És mivel az utánpótlás-válogatott harmincas keretében benne van, a jövő évi egyiptomi junior vb-t már nem a tévében szeretné nézni.

A magyarok egyébként 1997-ben Malajziában szerepeltek utoljára U-20-as labdarúgó-világbajnokságon. Ehhez most az első hatban, azaz csoportjuk első három helyének valamelyikén kell végezniük.

Szeged-Pribram: szurkolói túra

Információnk szerint több mint egy tucat szegedi szurkoló – edzők, szülők, barátok – utazik el Csehországba, hogy ott buzdítsák a fiúkat. „Nagyon büszke vagyok az U-19-es válogatottra. Ez a siker is bizonyítja, hogy az utánpótlás jó úton halad, csak a felnőtteknél kell rendet tenni végre, mind a vezetésben, mind pedig a játékosoknál” – nyilatkozta lapunknak Hüvös Gábor, a Tisza Volán egyik edzője, aki négy barátjával megy ki Pribramba, hogy a németek elleni küzdelemben a helyszínen szorítson a magyar válogatottnak.

A magyarok csütörtökön hat órakor a címvédő spanyol válogatott ellen játszanak – akik az első mérkőzésüket elvesztették 2-1-re a németekkel szemben -, míg vasárnap fiaink a germánokkal mérik össze tudásukat este nyolckor.

Előző sztori

Moziajánló: csupa illúzió

Következő sztori

Uniós kudarcok: levélben fordul a miniszterhez a szegedi Fidesz