Új alapokon az NB III-as szegedi focicsapat

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: SZEGEDma.hu

A saját nevelésű labdarúgókra és az idei ifjúsági együttes tagjaira építve szerepelteti a 2008/2009-es szezonban az NB III. Alföld csoportjában felnőttcsapatát a Tisza Volán SC. A gárda edzőjének Buchholcz Gábort nevezték ki. Az ügyvezető elnök azt mondja: az indulási jog, a játékjog az övék, ők is működtetik tovább a felnőttalakulatot, s a Szeged Labdarúgó Klub Kft.-ben részükre felajánlott Szeviép-tulajdonrészt csak akkor veszik át, ha megfelelő elszámolás történik a mögöttünk hagyott idényről.

Merész tervekkel vágott neki a 2007/2008-as bajnokságnak Szeged legmagasabban jegyzett labdarúgócsapata. A megyei bajnokság megnyerése (felső képünkön az ebben komoly érdemeket szerző Kökény Tamás) után a Tisza Volán SC néven szereplő (s a Szeged Labdarúgó Klub Kft. által működtetett) alakulat a nyáron némiképp megerősödött, így harcba szállt az NB III. Alföld csoportjának dobogós helyeiért. Az első fordulók után úgy tűnt, a Békéscsaba és a Baja mellett a Vágó Attila által dirigált Szeged küzdhet a feljutásért. Az őszi szezon közepén azután a főtulajdonos Szeviép cégcsoport a szintén az ő érdekeltségébe tartozó NB I-es Diósgyőr kispadjára vezényelte át a sikeredzőt, majd vezérigazgatóvá tette a szegedi kft. ügyvezetőjét, Dlusztus Imrét, végül télen három kulcsjátékost, a japán Honma Kazuót (alsó képünkön), Szélpál Tamást és Vida Gergőt is Miskolcra vitte át.

Gazdasági nehézségekről, elmaradt fizetésekről és prémiumokról is hallani lehetett az ekkor már Protity Sándor edzette szegedi együttes háza táján, ami a kft. vezetése és a kisebbségi (25 százalékos) tulajdonos, egyébként a játékjogokkal és indulási joggal bíró Tisza Volán SC között is komoly feszültséget gerjesztett.

Ismét a szegedi labdarúgás veszített

Időközben a szegedi szurkolók civil mozgalmat indítottak a helyi labdarúgás védelmében, annak mostoha helyzetét és az ehhez kapcsolódó furcsa ingatlanügyeket látva. Április elején a főtulajdonost képviselő Pistrui László a Szeviépet ért támadásokra hivatkozva bejelentette: a cégcsoport kivonul a szegedi fociból, s tulajdonrészét névértéken a Tisza Volán SC-nek ajánlja föl. Az ügyben onnantól kezdve nem szivárgott ki hír, a gárda pedig a nehézségek ellenére becsülettel végigharcolta a szezont, s végül a 7. helyen végzett. Ugyanakkor félő volt, hogy teljesen szétesik a társaság (már bejelentették: újabb három alapember, Kreizler Károly, Búrány Zoltán és Gahwagi Nebil is követi társait Diósgyőrbe…), esetleg nem is indul szegedi csapat a következő NB III-as kiírásban.

Nos, szerencsére nem így történik, mint ahogy arról Kővári Árpád, a Tisza Volán SC ügyvezető elnöke ma beszámolt a SZEGEDma.hu-nak. „Tavaly nyáron a kft. működtetésében azzal a céllal vágott neki a gárda az NB III-nak, hogy azonnal vagy egy-két éven belül sikerüljön a feljutás. Aztán novemberre elfogyott a város által nyújtott támogatás, további forrásokat pedig nem sikerült szerezni. Majd Diósgyőrbe ment az edző, az ügyvezető és a játékosok egy része, ismét vesztesen került ki a hercehurcából a szegedi labdarúgás. Elnökségünk úgy döntött, mindezek ellenére fejezzük be a szezont, nyáron majd döntünk a folytatásról” – mondta a sportvezető.

Buchholcz Gábor a gárda élén

A megszületett határozat a következő: a 2008/2009-es idényben a Tisza Volán SC saját erőből indít csapatot az NB III-ban. A saját nevelésű játékosokra, az idei ifjúsági együttes tagjaira, illetve további szegedi kötődésű futballistára építve magasabb szintű képzéssel stabil NB III-es gárda kialakítása a cél. Kővári elárulta: nem kívánnak „fizetős” csapatot építeni, költségtérítést viszont biztosítanak a játékosoknak. A keret kialakítása folyamatban van, nem akarják szélnek ereszteni a Protity-csapatot sem, mindenkivel leülnek majd tárgyalni a folytatásról. A szakmai felkészítést viszont Buchholcz Gábor veszi át, aki eddig az U19-eseket irányította, illetve a felnőtteknél is besegített. Az első edzést a tervek szerint július 7-én tartja majd.

Protity Sándor visszakerül az ificsapat kispadjára, s hogy miként működik majd együtt Buchholczcal, az az ügyvezető elnök szerint még további egyeztetések tárgya lesz.

Nem mindenáron kell a Szeviép-rész

A SZEGEDma.hu megkérdezte Kővári Árpádtól, mi lesz a sorsa a Szeged Labdarúgó Klub Kft.-ben a Szeviép által felajánlott többségi tulajdonrésznek. A sportvezető érdeklődésünkre annyi válaszolt, amennyiben a kft., illetve annak vezetése pontosan, precízen elszámol a befejeződött szezon működésével, tevékenységével, pénzügyi részével kapcsolatban, s abban a Tisza Volán SC semmilyen hiányosságot vagy gondot nem tapasztal, akkor hajlandóak átvenni névértéken a tulajdonrészt, ha viszont ez nem történik meg, akkor nem tartanak rá igényt, s egy-két éven belül a törvényi előírásoknak megfelelően maguk hoznak létre gazdasági társaságot a felnőttcsapat működtetésére. Kővári reményei szerint a kiváló utánpótlásnak köszönhetően a szakmai háttér, a játékoskeret egy-két esztendőn belül az NB II-es szintre is alkalmas lesz, s addigra talán a gazdasági körülmények is úgy alakulnak, hogy a szakosztály költségvetése 50-60 millió forintra rúghat. Jelenleg 35 millióból működtetik a Tisza Volán SC labdarúgórészlegét a legkisebbektől a felnőttekig bezárólag.

A sportvezető további kérdésünkre válaszolva azt is elmondta, hogy egy három hónapja kötött írásbeli megállapodás értelmében a Tisza Volán Focisuli együttműködik majd a szegedi KÉSZ Labdarúgó Akadémiával is, ám akadnak súrlódások, s a közös munka pontos keretrendszerén még van mit finomítani, egyezetni.

Előző sztori

Ingyentankönyv és terepjáró

Következő sztori

Ősszel lesz elsőfokú ítélet a korábbi börtönőr ügyében