Kultúra

A könyveket ünnepeljük

A könyveket ünnepeljük

2008. június 6., péntek
A könyveket ünnepeljük

Fotók: Gémes Sándor

Zuhogó esőben zajlott le a 79. Ünnepi Könyvhét megnyitója. 81 éve, hogy Supka Géza író a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete elé terjesztette azon ötletét, hogy ünnepi könyvnapokat kellene tartani.

Azóta eddig egy kivételével minden esztendőben országosan megtartották a könyvünnepet. Szeged az elsők között csatlakozott a rendezvénysorozathoz, ezért idén már 79. alkalommal nyithatják meg az Ünnepi Könyvhetet – fogalmazott köszöntőjében

Solymos László

, Szeged város alpolgármestere. Országosan mintegy háromszáz könyv jelenik meg az Ünnepi Könyvhétre, Szeged körülbelül harminc kötettel készül erre az alkalomra. A megjelenő könyvek közül kiemelendő a Szegedtől Szegedig Antológia 2008 kiadványt, mely szegedi írók, költők, esszéisták műveit tartalmazza, az idei évben a reneszánsz és az újjászületés jegyében. Két új fejezet gazdagítja a mostani kötetet: egy „In memoriam” rész, amely az elmúlt egy-két évben elhunyt szegedi írók, költők műveivel foglalkozik, valamint egy „Startkő” című fejezet, amely az elmúlt időszakban elismerést nyert szegedi középiskolások műveit tartalmazza. Az Ünnepi Könyvhét arról szól, hogy a könyvkiadók, könyterjesztők, írók, valamint a hozzájuk kapcsolódó intézmények és az önkormányzat összefognak, és bemutatják a kínálatot. Az esemény célja, hogy közelebb hozza a könyvet, a könyv életét a lakossághoz. Idén első alkalommal a Somogyi-könyvtár a rendezvény főszervezője.

14 helyszínen mintegy 80 program

várja a szegedieket a következő tíz napban. A könyvhét fő helyszíne – csakúgy mint az elmúlt években – a Dugonics tér lesz, ahol 19, a most megjelent műveket is kínáló sátorban és pavilonban várják a kiadók, terjesztők az érdeklődőket.

Szörényi László

, a Szegedi Tudományegyetem Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára megnyitó beszédében az évfordulók találkozásáról is beszélt: napra pontosan 535 éve jelent meg az első magyar nyomtatott könyv:

Hess András

budai nyomdájának első kiadványa, a Chronica Hungarorum, 1473. június 5-én. Az évforduló csodálatos módon vág egybe a reneszánsz év kiindulópontjával, vagyis

Mátyás

trónralépésének 550. évfordulójával – hangsúlyozta a professzor.

Vitéz János

halála után azonban elsorvadt az egyetem Pozsonyban, és Hess is eltűnt: művelt emberekre számított, akiknek egyetemi tankönyvre, kézikönyvre lesz szükségük. A Hess-féle nyomda évfordulója dicső időpont, de egyben figyelmeztető is – mutatott rá Szörényi László: ha könyv és közönsége nem találja meg egymást, ha nincs olyan művelt réteg, amelyik hajlandó áldozni a könyvekre, és hajlandó megfogadni azok tanulságait, akkor túlsúlyra juthat egy olyan gondolkodás, amely fölöslegesnek tartja az olvasást és az írást, amely lenézi a műveltséget és megveti a bölcsész tudást. A megnyitón

Balla Viktória

, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója

Balassi Bálint

egyik versével, a Pavane Táncegyüttes pedig reneszánsz táncokkal idézte fel az újjászületés korát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.