Szórakozás

Reneszánsz zenés forgatag és Dankó Pista-verseny

Reneszánsz zenés forgatag és Dankó Pista-verseny

2008. június 24., kedd
Reneszánsz zenés forgatag és Dankó Pista-verseny

Szombaton reneszánsz zenés forgatagot, vasárnap pedig - Dankó Pista híres cigányprímás születésének 150. évfordulójához kapcsolódóan - nótaestet rendeznek Szeged belvárosában.

A szegedi önkormányzat immár harmadik alkalommal szervez zenés forgatagot a város sétálóutcáján, ahol 2006-ban

Bartók Béla

, tavaly

Kodály Zoltán

művei csendültek föl. Idén a zene mellett tánc és színházi előadás is szórakoztatja majd a helybélieket és a Tisza-partra látogató turistákat - mondta

Solymos László

alpolgármester a rendezvényeket beharangozó keddi sajtótájékoztatón. A zenés forgatag szombaton este zászlós, dobszólós felvonulással indul a városházától. Az első fellépő a fővárosból érkező Bourdon Trió lesz, akik korhű hangszereken szólaltatják meg a reneszánsz muzsikát. A közönség olyan ritkán hallható hangszerekkel is találkozhat majd a koncerten, mint a zergekürt, a töröksíp és a kaval, amely egy fából készült fúvós hangszer. Az egri Vitézlő Iskola Balassi Bálint életéről ad elő egy színjátékot, a műsor befejező részében pedig a Renessaince Consort muzsikál, melyhez a Pavane táncegyüttes mutatja be kosztümös táncait. Vasárnap délelőtt rendezik a Bálint Sándor Művelődési Házban a Dankó Pista Nótaverseny döntőjét, melyen összesen tizenhét - köztük két erdélyi és hat vajdasági - énekes méri össze tudását. A közönség a legjobbakkal délután találkozhat a Belvárosi moziban rendezendő gálaműsoron, melyen

Báder Béla

és zenekara játszik

Kecskés Sándor

prímás vezetésével. A verseny díjátadóját és a hozzá kapcsolódó ingyenes koncertet vasárnap este tartják a Klauzál téren. A műsorban a szolnoki Új Generáció cigányzenekar közreműködésével Brahms-táncok, Dankó-nóták és cigánydalok hangzanak el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.