Összecsaptak a hullámok stadionügyben

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Korrupciógyanú – egymásnak ugrasztott szurkolók

Fotó: Gémes Sándor

Felgyorsultak az események a szegedi sportingatlanok átjátszásával kapcsolatos ügyben. Az érintettek az országos és a helyi médiában is a sport elleni támadásnak tüntetik fel az eseményeket, sőt már a sportágak szurkolóit is egymás ellen hangolják. Az egyik főszereplőt, az Együtt a Szegedi Labdarúgásért (EaSZL) mozgalom vezetőjét, Nógrádi Tibort (képünkön) kértük meg, hogy reagáljon a vádakra.

Csongrád megye vezető napilapjában és a hozzá kapcsolódó fórumokon két komoly vád is érte a Szeol-pálya eladásáért aggódó szurkolókat, akik szerdán a SZEGEDma.hu-nak nyilatkoztak először arról a tényről, hogy már rendőrségi vizsgálat is indult a terület pályáztatásával kapcsolatban.

A vendéglői ajánlat

„A Szeviép cégcsoporthoz közel álló személy egy internetes fórumon úgy nyilatkozott, hogy Pistrui László korábban felajánlotta az EaSZL-nek az NB III-as Tisza Volán SC-t működtető Szegedi Labdarúgó Klub Kft. birtokában lévő tulajdonrészét. Ha tudják, működtessék. Állítják, önöknek ez nem kellett. Miért?” – tettük fel a kérdést Nógrádinak.
„Hallottam róla, és az eset némi pontosítást kíván” – válaszolt a mozgalom vezetője. „Valóban találkoztam Pistrui úrral. Egy vendéglőben véletlenül futottunk össze, ahol az asztalához invitált, és felajánlotta a szóban forgó kft. 24 százalékát egy forintért. Csakhogy ekkor a kft. 75 százalékban a Szeviép cégcsoport, 25 százalékban pedig a Tisza Volán tulajdonát képezte. És a találkozásunkat megelőzően, éppen április 9-én, egy helyi internetes újság hasábjain jelentette be Pistrui László, hogy kiszáll a szegedi fociból, és társtulajdonosának felajánlotta megvételre a részét. Ezért én felkerestem a Tisza Volán SC képviselőjét, aki elmondta, hogy Pistrui úr elképzeléséről még semmiféle írásos anyagot nem kapott. Egyébként a Szeged Labdarúgó Klub Kft. nem rendelkezik az NB III-as indulási joggal, a felajánlott 24 százalék pedig kisebbségi tulajdonosi státuszt jelentett volna, ráadásul Pistrui László először a társtulajdonosának ígérte oda a kérdéses üzletrészt. Így a vendéglői megkeresése finoman szólva is komolytalan volt.”

Demagógia és háttéralkuk?

„A Szeviép fontolgatja, hogy Szegeden lemond szponzori státuszáról, ami komoly nehézségek elé állíthatja a férfikézilabdát és a női kosárlabdát egyaránt. És mindezért a mozgalom néhány tucatnyi futballszurkolóját vádolják az érintettek épp úgy, ahogy a rendezvénycsarnok és uszoda tervének esetleges összeomlása miatt is. Mit szólnak ehhez?”
„Leszögezném, hogy senki sem támadta meg a kézilabdát vagy a kosárlabdát” – kezdte válaszát Nógrádi. „Mi köze van a Szeol-pályának mindehhez? Mi csak azt akarjuk, hogy a futball még megmaradt értékei a sportág feltámasztását szolgálják. A városi stadion eladásából építsenek futballpályákat, hiszen több mint félezer gyermek űzi ezt a sportágat Szegeden – nincs még egy ekkora vidéki utánpótlásbázis. A pálya értékét 700 millióban határozta meg a szegedi városvezetés. Bárki is komolyan gondolja, hogy az 55 milliárdos költségvetésű Szegeden – ahol 4 százalékból a sportot támogatják – ez az összeg romba dönti a város sportfejlesztési koncepcióját? Szerintem ez demagógia. Arról mi nem tehetünk, ha az ingatlanüzletek mögött számunkra ismeretlen megegyezések, paktumok jöttek létre. Egyébként kiolvasható a történetből, hogy most éppen bűnbakot keresnek.
Leszögezném továbbá azt is, hogy elszomorítónak tartjuk a szurkolók provokálását, összeugrasztását. Mi továbbra is baráti kezet nyújtunk a többi sportágért rajongóknak is. És sajnáljuk, hogy ma éppen a sportpályákat érintette meg a törvénytelenség, a korrupció szele” – fejezte be érvelését Nógrádi.

Előző sztori

Nem sikerült a díjhajtás Hódi Károlynak

Következő sztori

Nagy Bandó András: A gyermekekben van a remény