Egyház

Nemzetközi konferencia az imádságról

Nemzetközi konferencia az imádságról

2008. június 1., vasárnap
Nemzetközi konferencia az imádságról

Kr.e. 1000-től a korábbi magánáhítat szövegeit tették meg a hivatalos jeruzsálemi templom énekeivé. Amikor a babiloni fogság miatt megszűnt a kultusz, a zsoltárok éneklésével folytatódott az ajkak áldozata a fogság zsinagógáiban. Amikor pedig a zsidók szétszóródtak, és megszületett a keresztény egyház, a zsoltárokat beépítették a maguk liturgiájába, s új himnuszok keletkeztek. Amikor a római katolikus egyház nyelve latin lett, ezen a nyelven váltak ismertté a zsoltárok Európában, sőt a misszió folytán az egész keresztény világban. A nyár végén Szegeden megrendezendő 20. Biblikus Konferencia témáját – többek között – ezek a zsoltárok, himnuszok és imák adják.

A közgondolkodásban a vallásosság úgy él, mint ami magánélet területébe tartozik. De talán nem lehet magánügynek tekinteni azt, ami a magyar lakosság 80 százalékának legbensőbb érzésvilágát határozza meg. Egy Kelet-Európában végzett 2008-as fölmérés adatai szerint az emberek 80 százaléka hisz Istenben, és 72 százaléka valamely nagy történelmi egyház tagja. A hívek értékválasztása azonban igen eltérő, ahogyan az is, hogy mennyiben követik saját egyházuk hivatalos véleményét, fogadják el vezetőik nézeteit, és milyen módon gyakorolják a vallásukat. Egy azonban közös: valahogyan imádkoznak, vagyis kapcsolódnak az évezredes érzésvilághoz, és átörökítik a bibliai imák irodalmát. A Biblia évében megrendezendő 20. Biblikus Konferencia a Biblia szívével, az imádsággal foglalkozik. Budapest, Bécs, Debrecen, Gyulafehérvár, Innsbruck, Kolozsvár, Regensburg, Prága, Saarbrüecken, Szarajevó és Zágráb kutatói jönnek össze nyár végén Szegeden, hogy elemezzék ezt az ősi és ma is ható irodalmat. A konferencia a zsoltárok, himnuszok és imák vizsgálatával azt az évezredes irodalmat vizsgálja, amely nem csak a szövegeket örökíti át, hanem egyéni lelki szükségletnek megfelelően új formában teremti újra az imádság kultúráját. A rendezvény augusztus 31-én 18 órakor szentmisével kezdődik a szegedi dómban, és ezt követi

Bachmann, R. Ch.

svájci zeneszerző és zenepedagógus koncertje. Szeptember elsején 19 órakor a Biblia művészeti hatástörténetéből nyílik kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.