Mesék a lámpabúra alól

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Finy Petra: Lámpalány meséi – Történetek rossz alvókról

Fotó: a szerző felvétele

Az idei könyvhétre jelent meg Finy Petra mesekönyve Lámpalány meséi címmel, amelyhez az illusztrációkat Gyöngyösi Adrienn készítette. Az alcímben olvashatjuk a könyv tematikáját: rossz alvókról szól – rossz alvó és jó alvó gyerekeknek egyaránt. A kötet a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg, és a szegedi könyvvásáron is kapni lehetett.

A négy és fél éves Rufusz Rafael nemcsak hogy rossz alvó, de bizony a világ legrosszabb alvója címet is magáénak tudhatja. És mindig más okból képtelen elaludni: hol a függöny mozog gyanúsan, hol árnyékok imbolyognak a falon, hol kistestvére nem hagyja aludni. Ilyenkor az általa életre keltett Lámpalányhoz fordul segítségért, hogy meséljen neki esténként. És Lámpalány mesél arról, hogy mi lakik a függöny mögött, kinek az árnyéka vetül a falra, és mit akar mondani a kistestvér a sírásával. Ezek a mesék hol a vízi koboldok, hol az óriások, hol a csíkoshátú medvebocsok világába repítik hallgatóit-olvasóit, és játékos-bolondos, szívet derítő magyarázatot adnak a félelmetesnek hitt esti tüneményekre. Mintegy arra sarkallják az ifjú olvasóközönséget, hogy maga is hasonló ráolvasó mese-varázslásokkal hessentse el a rossz gondolatokat. Az egyedül alváshoz való hozzászokás rázós korszakához szeretne segítséget nyújtani ez a könyv, egy-egy megoldást nyújtva a klasszikus problémákra.

Ártatlan, őszinte rácsodálkozás

Finy Petra költőnőnek (képünkön a könyvhét fővárosi rendezvényén, a Vörösmarty téren) ez első, kiadásban megjelent mesekötete. A pozsonyi Pagony Kiadó tavalyi meseíró pályázatának győzteseként jelentette meg könyvét, amelyet egy sorozat első darabjának tervez. Első verseskötete, a Histeria grandiflora 2005-ben jelent meg a Fiatal Írók Szövetségének kiadásában, miután 2004-ben a FISZ pályázatán második helyezést ért el. Azóta is rendszeresen publiál irodalmi folyóiratokban, második verseskötetének kiadását őszre tervezi. Számos gyerekverse is született, amelyekben ugyanazt a világra való ártatlan, őszinte rácsodálkozást olvashatjuk, mint amit a Lámpalány meséiben. Minden mesterkéltségtől mentes, játékosan tekergő nyelvezet ez, amely mindent átvarázsol: a Lámpalány volframszál-hangon szólal meg, a papa a konferenciás tengeren túlra utazik. A meséket Gyöngyösi Adrienn

képei illusztrálják, aki egy stilizált, egyedi látványvilágot tervezett hozzájuk.

A Lámpalány meséi egyszerre mesekönyv és játékos útmutató ahhoz, hogyan űzzük el az álmunkat zavaró rossz gondolatokat. Tematikája és a benne rejlő, humoros-mesés, mindig jó véget érő történetek arra predesztinálják, hogy igazi, százszor-olvasott estimese-könyvvé váljon.

Finy Petra: Lámpalány meséi – Történetek rossz alvókról. Gyöngyösi Adrienn rajzaival. Pagony Kiadó, 2008, 2250 Ft.

Előző sztori

Beszélgetős, tüzes és egészségtudatos délután

Következő sztori

Bőséges „gyermekáldás” a Szegedi Vadasparkban