Lékó elveszítette a Carlsen elleni csatát

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Szegedma.hu

Nem bírt a 17 esztendős norvég csodagyerekkel, Magnus Carlsennel a szegedi Lékó Péter (képünkön) a Miskolci Nemzeti Színházban tartott nyolcjátszmás rapid sakkmérkőzésen.

Az év legrangosabb hazai sakkversenyének tartott összecsapáson május 28. és június 1. között mérték össze tudásukat a felek. A borsodi megyeszékhelyen már negyedszer szervezték meg Lékó Péter részvételével a sakkfesztivált.

Három éve Lékó az angol Michael Adamsszel 4-4-re végzett, 2006-ban az orosz exvilágbajnok Anatolij Karpovot 4,5-3,5-re legyőzte, tavaly pedig a világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyiktól ugyanilyen arányban kapott ki.
Idei ellenfele, a 17 éves Magnus Carlsen januárban robbant be igazán az elitbe: a hagyományos Wijk aan Zee-i tornák történetének legfiatalabb győztese lett. Sikerszériája azóta is tart. A Lékó elleni pároscsatája a negyedik mérkőzésen vett döntő fordulatot: három remi után világossal tudott nyerni a norvég. A következő két csatában újból megosztoztak a pontokon a felek, majd a vasárnapi hetedik partiban sötéttel bizonyult jobbnak az északi nagymester, aki a záró felvonás gyors döntetlenje után fogadhatta Lékó Péter gratulációját.
A végeredmény: Carlsen-Lékó 5-3.

Előző sztori

Susányi Zsófia egyesben búcsúzott a Roland Garroson

Következő sztori

Nemzetközi konferencia az imádságról