Közélet

Fürdőfejlesztés: költözik a plébánia, parkosít az egyház

Fürdőfejlesztés: költözik a plébánia, parkosít az egyház

2008. június 27., péntek
Fürdőfejlesztés: költözik a plébánia, parkosít az egyház

Fotók: Gémes Sándor

Mint azt megírtuk, a tervezett fürdőberuházás kapcsán felmerült annak lehetősége, hogy az újszegedi római katolikus plébánia átköltözik a Ligetbe, a templom szomszédságába. A Védegylet civilszervezet szegedi csoportjának koordinátora aggályait fejezte ki amiatt, hogy az önkormányzat ehhez kapcsolódva módosítaná a helyi védettségi rendeletet a Liget egyes részeinek vonatkozásában. Az újszegedi római katolikus egyházközség világi vezetője szerint viszont egyrészt egyházi területen történik majd az építkezés, másrészt a kivágandó fák helyére több újat ültetnek, s tujákat telepítenek, parkosítanak.

A Védegylet szegedi csoportjának koordinátora,

Szentistványi István a SZEGEDma.hu-nak korábban úgy nyilatkozott

, a civilszervezet környezet- és természetvédelmi szempontból elfogadhatatlannak tartja, hogy a helyi védettség alatt álló Liget egészét vagy bármely részét bármilyen formában is érintse a beruházás, a terület akár kis részét is kivonják a helyi védettségi rendelet hatálya alól. A civilek szerint bármiféle átminősítés precedensértékű lenne. Mint azt megírtuk,

a beruházó Hunguest, a város és az egyházmegye megegyezése értelmében

a katolikus templom mögé-mellé tervezik áthelyezni az újszegedi plébániát.

Az egyház területén épül a plébánia

A SZEGEDma.hu megkereste az ügyben az Újszegedi Római Katolikus Egyházközséget is. A Szeged-Csanádi Egyházmegye legnagyobb lélekszámú - 12 ezer katolikust számláló - egyházközségének világi vezetője,

dr. Bóna Lajos

(képünkön)

kifejtette: a templom körüli terület, ahová a plébánia épülni fog, nem közterület, hanem az egyház tulajdonában áll. Az 1960-as években tanácsi határozattal vették el tőlük, hosszú idő óta szeretnék visszakapni, s mostanra került újra hozzájuk. Csupán két-három egyébként is beteg, öreg - balesetveszélyes - fát kell majd kivágni a templom mellett, illetve a dombon körötte futó kis út alatt, ahová egyébként a plébánia létesül. Ezeknek többszörösét fogják kiültetni a parkosítás során, s a területet szép sövénykerítéssel veszik körbe, virágokat helyeznek ki - ígéri, hozzátéve: attól senkinek sem kell félnie, hogy a katolikus egyház ne lenne elkötelezettje a zöldszemléletnek, a természetvédelemnek. Ennek bizonyítéka a másik, két éve felszentelt újszegedi templom rendezett, tiszta környezete is. Ott belülről már tavaly helyeztek el, a templom körüli közterületen pedig az önkormányzati képviselő támogatásával ősszel és jövőre ültetnek fákat, cserjéket.

Sok növény, környezetbe illő téglák

„A plébánia helyzete tarthatatlanná vált a fürdő tőszomszédságában az elmúlt évek folyamatos bővítései építkezései, a nyári ablak alatti hatalmas hangzavar következtében. Ott már szinte lehetetlen hittanórákat és más közösségi alkalmakat tartani, tartalmas lelki-, kulturális és szociális életet élni, s az épület sajnos ily módon mint otthon sem nyújtja a napi pihenés biztonságát papjaink számára. Az egykor jószomszédi viszony még tovább romlott volna, ha megnyitja kapuit az új élmény- és wellnessfürdő, körbevéve teljesen a régi plébániaépületet, udvart. Régi álmunk válhatott valóra, hogy a Liget szélében a saját területünkön a templommal egybeépítve jöjjön létre a mai kornak és a jövőnek is épülő, a környezettel teljes mértékben harmonizáló plébánia. Mi átadjuk a fürdő részére az épületünket, s a Hunguest vállalta, hogy fölépíti előzetesen egyeztetett igényeink alapján a plébániát a Ligetben, az egyház tulajdonában lévő területen" - mondja Bóna Lajos. A SZEGEDma.hu kérdésére a világi elnök elárulta, az épület városképi jelentőségéhez mérten egyáltalán nem lesz „tájidegen". Kezdettől fogva ragaszkodtak ők is, a városi építési, környezetvédelmi hatóságok, valamint a különböző tervbizottságok ahhoz, hogy az újonnan épített épület a legnagyobb mértékben illeszkedjék a városképhez, a zöld környezethez, s magához az épp százesztendős templomhoz.

Lendületet adhat a Liget újjáélesztéséhez

A körülbelül 400 négyzetméteres plébánia - melyet a Felvidéken és Erdélyben már több hasonló épületet is megálmodó Novák Építésziroda tervei alapján készítenek - megtartja korábbi funkcióit: bibliaórák, hittancsoportok (óvodástól egyetemistáig), a Magyarok Nagyasszonya Nyugdíjas Klub s rajtuk kívül még 10-12 kisebb nagyobb plébániai csoport otthona lesz, s közösségi terme egyúttal kis koncert- és kiállítóteremként is szolgál. „Óriási jelentőségű lesz a hitéletben, egymás mélyebb megismerésében, a közösség formálódásában, hogy például a vasárnap délelőtti misét követően nem kell szétszaladnunk: helyben, a templomtérből átsétálva egy kávé, tea, kis sütemény mellet beszélgethetünk egymással. Igazi kulturális, szellemi, közösségi tér létesül majd a Liget szélén a templomhoz simulva, ahol alkalmanként országos jelentőségű ökumenikus rendezvényekre, egyéb alkalmakra kerülhet majd sor, illő környezetben. Ezáltal a Liget, s városunk is gazdagodik. Végre lesz egy a Ligethez méltó épület annak szélén. Nagyon bízom, hogy ezt a beruházást fogja követni a park szívében lévő vendéglőroncs, a ligeti WC-k, a lepusztult állagú gázelosztó és más létesítmények esztétikus, odaillő fölújítása, vagy sorsának más módon való rendezése. Maximálisan egyetértünk és kiállunk a Védegylettel együtt a Liget ily módon való fölemeléséért, s azért, hogy a veszélyessé váló, egyre több balesetet okozó fák helyébe mielőbb új fák kerüljenek elültetésre" - mondta megkeresésünkre Bóna Lajos.

Kapu az emberek felé

Az egyházközség számára ugyanakkor komoly kihívást, de egyúttal nagy lehetőséget is jelent majd az új helyzet. Nem egy alig megközelíthető, eldugott kis zsákutcába kerül az új plébánia. Néhány konkrét nagyszabású rendezvény kapcsán, melynek a Liget ad otthont (például május 1., grillfesztivál) széles közönséggel kerülhet szomszédi kapcsolatba a plébánia, s - ahogy a világi vezető fogalmaz - a 21. században már döntően nem a hívek keresik majd az egyházat, hanem az egyháznak kell a hívek felé, a hívekért nyúlnia. A plébánia közösségi tere és a templom ráadásul a vidékről vagy külföldről érkező, hosszabb időre Szegeden megszálló fürdővendégeket is fogadhatja vasárnaponként. A tervek szerint a plébánia építése ősszel veszi kezdetét, s tavaszra el is készülhet az új épület.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.