Királynők, bundában

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Persze az is lehet, hogy Szőregen sokan előre látják a jövőt, így holmi urnabontásra és szavazatszámlálásra nem kellett várniuk, hogy megmondják, ki nyeri meg a nemes versenyt.

Egy szépségkirálynő-választás is politika – fogalmazta meg szűk körben egy zsűritag az egyik ilyen rendezvény előtt. S valóban: elég, ha a hazai szépségversenyeket kísérő különböző botrányokra gondolunk – hiába, mi magyarok aztán tudunk választani. Merthogy idehaza minden választás politika. Nem pártpolitika, persze, de mindenképpen közügy.
Kamaszfejjel sosem értettem, miért tetszhet nekem mindig a különböző szépségversenyek harmadik helyezettje a legjobban, és akkor miért nyeri el mégis más a koronát. Aztán persze az ember, ha van elég lelkiereje, hogy leszámoljon gyermeki naivitásával, rájön: magasabb szempontok is léteznek. A szépség múló érzet csupán, ráadásul szubjektív megítélés kérdése. (Jól példázza ezt az az eset, amikor az utólagos sajtóhíradások szerint egy ismert vállalkozó próbálta teljes anyagi és egyéb arzenálját fölhasználni, hogy saját szíve választottját hirdessék ki győztesnek. A vállalkozó azóta – no nem emiatt – börtönbüntetését tölti. De vajon hány és hány eset lehet, ahol a magasabb szempontok mindmáig rejtve maradtak?!)
Szőregen hetek óta pusmogtak a népek. Mondogatták, tudják, ki lesz a rózsakirálynő. Egyesek még a nyertes szavazatszámát is előre tudni vélték.
És csodák csodájára az a kétségkívül bájos hölgy lett szombaton a rózsakirálynő, akiről a szőregiek már hetekkel korábban is suttogtak. Persze ez még önmagában nem lenne baj. Hiszen lehet, hogy a lány annyira kiemelkedett a mezőnyből, hogy mindenki tudta: a szőregieknél csak ő győzhet (a nyertest a szőregiek választhatták meg előre leadott szavazataikkal, a voksokat rejtő urnát nyilvánosan bontották fel).
Persze az is lehet, hogy Szőregen sokan előre látják a jövőt, így holmi urnabontásra és szavazatszámlálásra nem kellett várniuk, hogy megmondják, ki nyeri meg a nemes versenyt.
Azokat a hangokat pedig, melyek arról szólnak, hogy egy szépségkirálynő-választás is politika, inkább meg se halljuk. Elvégre nyár van, s hétvégére boldogság és ünnep költözött Szőregre. Ünnepeljük mi is az új rózsakirálynőt. Mert a szőregi rózsához hasonlóan a királynő is, a megválasztása is hungarikum.

Előző sztori

Túl az idők jelein – I. rész

Következő sztori

Szeged a régió vasúti központjává válhat